Providers willen 5G-internet sneller invoeren in ruil voor zwakkere netneutraliteit

Een groep providers waaronder in elk geval KPN, Vodafone en T-Mobile hebben in een manifest beloofd om 5G sneller in te voeren als de Europese Unie de regels rondom netneutraliteit verzwakt. Bovendien willen de providers dat de EU WhatsApp ook houdt aan alle regels van een provider.

De providers beloven dat als de EU de regels rondom netneutraliteit verzwakt, zij 5G zullen aanbieden in minimaal een stad in elke EU-lidstaat in 2020, meldt de zakenkrant Financial Times. Dat is een paar jaar eerder dan providers tot nu toe dachten. Tot nu toe was het idee dat 5G pas zou komen na 2022. Het manifest staat niet online, maar de ETNO, een samenwerkingsverband van Europese providers, heeft wel een verklaring online gezet over de oproep.

WhatsApp en Skype

In elk geval KPN, Vodafone en T-Mobile hebben het manifest ondertekend. Deze providers willen daarnaast dat Europese autoriteiten aanbieders als WhatsApp en Skype aan dezelfde regels houden als telecomproviders, aangezien zij met voip- en chatfuncties dezelfde functionaliteit aanbieden als providers doen met bellen en sms'en.

Marietje Schaake, D66-Europarlementariër, denkt niet dat de Europese politiek in zal gaan op de ruil van zwakkere netneutraliteitsregels voor snellere 5G. 'Telco's zijn al jaren deze dreigingen aan het afdraaien', aldus de Europese politica. De reden dat providers het proberen, is vermoedelijk omdat Europa voorop wil lopen met 5G, om zo economische ontwikkeling te stimuleren.

Wat is netneutraliteit?

Netneutraliteit houdt in dat bedrijven als internetproviders online geen voorrang of vertraging mogen geven aan bepaalde gebruikers of diensten. In Nederland is netneutraliteit in de wet vastgelegd.

Europese landen werden het onlangs eens over de invoering van Europese netneutraliteitsregels. Maar providers denken dat die regels slecht zijn voor de innovatie, omdat ze verhinderen dat providers geld kunnen vragen voor de snelle doorgifte van bepaalde soorten internetverkeer.

Wat is 5G?

Het 5G-netwerk is de logische opvolger van het momenteel gangbare 4G-netwerk. De telecomindustrie richt 5G voornamelijk op het verminderen van de latency, oftewel de tijd die zit tussen een handeling en de (virtuele) reactie. Dat moet realtime toepassingen mogelijk maken, zoals het doorgeven van signalen aan zelfrijdende auto's, die vervolgens snel moeten anticiperen op die informatie. Bovendien moet de snelheid van 5G hoger liggen dan 4G, vooral voor toepassingen als virtual reality en videovergaderingen, die beide hoge resoluties vereisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden