Interview

Promovenda Marije Osnabrugge: 'Finson bracht als eerste Carravagio naar het noorden'

Marije Osnabrugge ( 30 ) promoveert 7 april als kunsthistorica aan de Universiteit van Amsterdam. Ze onderzocht het integratieproces van schilders uit de Lage Landen in Napels in de 16de en 17de eeuw.

Marije OsnabruggeBeeld Jérôme Schlomoff

Een van die noordelijke schilders was Louis Finson, beroemd als kopiist van Caravaggio. Hoe verging het hem in Napels?

'Hij is, net als veel schilders rond 1600, uitgeweken voor de Tachtigjarige Oorlog. De positie van de noordelijke schilders in Napels, toen tweede Europese stad, is vergelijkbaar met die van hedendaagse arbeidsmigranten. Sommigen deden er jaren over een positie op te bouwen. Finson was handelaar en schilder met een groot netwerk, dat hem toegang verschafte tot de hoge kunstkringen in Napels. Zo is hij er in geslaagd Caravaggio's kopiist te worden. De eigenaar van schilderijen gaf, mede uit eigenbelang, alleen toestemming aan de besten.'

Dus via Finson heeft noordelijk Europa voor het eerst kennis genomen van de artistieke vernieuwingen van Caravaggio?

'Caravaggio was hier al beroemd toen Finson afreisde, maar door Finson hebben velen voor het eerst die vernieuwingen gezíén: de alledaagse koppen, de beeldvullende figuren, hoe hij inzoomt en emoties toont. Finson bracht als eerste kopieën en originele schilderijen van Caravaggio naar het noorden.'

U hebt geen bewijs gevonden dat Caravaggio en Finson elkaar gekend hebben?

'Er is wel een document dat aantoont dat ze elkaar hoogstwaarschijnlijk hebben gekend. In een brief van een verzamelaar die Finson persoonlijk had gesproken, wordt gewag gemaakt van 'de kunstenaar die gevoed is bij Caravaggio'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden