Promotie: afbraakeiwitten verraden multiple sclerose
Zitten er veel afbraakeiwitten in het bloed of in het hersenvocht, dan is de kans groot dat een MS-patiënt binnen ongeveer drie jaar in een rolstoel terecht komt, blijkt uit onderzoek van Judith Eikelenboom....
MS, multiple sclerose, is een chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel. MS wordt veroorzaakt door ontstekingsreacties in het omhulsel van zenuwbanen, in hersenen en ruggemerg.
Die ontstekingen, te zien op MRI-opnamen, blokkeren signaaloverdracht. Dat geeft klinische klachten: beschadiging van de oogzenuw, tintelingen tot coördinatieproblemen als evenwichtsverlies en spierkrachtverlies.
De symptomen zijn bij iedere patiënt anders, en onvoorspelbaar in tijd. Door in het bloed of in hersenvocht op zoek te gaan naar specifieke afbraakeiwitten van beschadigde zenuwen, is iets te zeggen over het verloop van de ziekte, stelt de promovenda.
Worden er veel afbraakeiwitten gevonden dan scoren patiënten slechter bij coördinatietests, zijn ze vaak minder valide en zijn er meer ontstekingen (witte vlekken) op MRI-opnamen te zien.
Patiënten met veel afbraakeiwitten zijn er na drie jaar slechter aan toe dan patiënten met weinig van die afbraakproducten. Door die concentratie afbraakeiwitten is het ziekteverloop beter te voorspellen, en kan mogelijk een therapie op maat worden aangeboden, stelt de promovenda.