Primeur: nier verwijderd via de vagina

Amerikaanse chirurgen hebben een donornier van een gezonde 48-jarige vrouw via de vagina uit het lichaam gehaald.

Van onze verslaggever Broer Scholtens

De gezonde nier is via een zogeheten laparoscopische techniek losgeknipt. Daarbij zijn drie kleine sneetjes in de buikwand gemaakt. Door die drie gaatjes zijn een cameraatje, een opgevouwen schaartje en een lampje geschoven. Hiermee is de nier losgeknipt uit het buikweefsel. Chirurgen manipuleerden in de buik aan de hand van camerabeelden.

Vervolgens is via een sneetje achter in de vaginawand, ook weer via een camera-ingreep, een opgevouwen plastic zakje richting nier gebracht. De losgemaakte nier is met behulp van cameramanipulatie in het zakje gestopt dat daarna aan een touwtje via de vagina naar buiten is getrokken. De techniek voorkomt een ontsierend litteken van enkele centimeters in de buik, aldus het Amerikaanse ziekenhuis.

Een kijkoperatieve ingreep is patiëntvriendelijker dan een openbuikoperatie: de patiënt geneest sneller, heeft minder pijn en kan eerder naar huis. De innovatieve ingreep duurde volgens de artsen drieënhalf uur geduurd, bijna net zo lang als een conventionele nierverwijdering via de buikwand.

Er is een tendens in de chirurgie ‘natuurlijke openingen’ in het lichaam te gebruiken: mond, vagina en anus. Wereldwijd zijn er de afgelopen jaren meer dan driehonderd van dergelijke ingrepen uitgevoerd, waarbij organen als galblaas en blindedarm via deze natuurlijke openingen zijn verwijderd. Bacteriële besmetting onderweg naar buiten, in de vagina bijvoorbeeld, vormt het grootste risico van de ingreep. Vandaar het gebruik van een plastic zakje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden