Prima filter helpt niet tegen ziektes

Product: Luchtreiniger met plasmacluster-ionentechnologie..

Broer Scholtens

'Wereldprimeur. Plasma-reiniger haalt vogelgriepvirus H5N1 uitde lucht.' Het bedrijf Sharp is zo trots als een pauw in hetpersbericht. De luchtreiniger haalt de meest enge schimmels,allergenen en virussen uit de kamerlucht. En nu ook het meestdreigende virus van het moment, het vogelgriepvirus.

De plasma-luchtreiniger is een technologisch hoogstandje,volgens producent Sharp. Er zitten twee filters in. Eenhepa-filter van glasvezeltjes, dat (fijn)stofdeeltjes verwijdert.En een koolstoffilter, dat organische geurtjes uit de luchthaalt.

Beide filtertypes zijn standaard. De concurrentie, Philipsbijvoorbeeld, heeft ze ook. Sharp gaat een technologie verder,waarvan verslag is gedaan in tientallen patenten. In eenhoogspanningsveld wordt waterdamp in de lucht uit elkaargetrokken, tot een plasma van ionen. Die geladen deeltjes hechtenzich aan vuil en aan virusdeeltjes. Ze klitten zo tot groteclusters. Dat vergroot de kans dat ze in het hepa-filter wordenweggevangen.

Tot zover de Sharp-theorie, neergelegd in prachtige schema'sen tekeningen. Plasma-experts van de TU Eindhoven reageren echtersceptisch: interessante technologie, maar de scheikundigeverklaring klopt niet.

Ze vragen zich af of de hoeveelheid ionen die zou wordengeproduceerd niet veel te klein is voor een reinigend effect.Sterker: ze betwijfelen of er ionen worden gevormd. En zo ja,zijn ze dan stabiel tot ver in de hoeken van de kamer, ver vanhet plasmaveld? Bovendien zetten ze vraagtekens bij debiologische verklaring van de verdelging van bacteriën envirussen.

Toch prijst de luchtreinigersmarkt Sharp de hemel in;vermoedelijk vanwege de kwaliteit en werking van het hepa-filter.De apparaten verkopen uitstekend.

Maar wat is het nut eigenlijk van een luchtreiniger in dehuis- of de slaapkamer, die een paar verdwaalde virussen enallergenen te lijf gaat? Dat nut is er niet. Mensen komen overal,binnen en buiten, alsnog in aanraking met virussen en zo.

Onderzoekers van het academisch ziekenhuis in Groningenhebben in 1999 bij twintig astmapatiënten luchtreinigersgeplaatst, in huis- en slaapkamer. De kinderen waren allergischvoor honden en katten, huisdieren die ze daadwerkelijk hadden.De helft kreeg werkende apparaten (Philips met een hepa-filter),de andere helft nep-reinigers zonder filter.

Ouders en kinderen wisten niet welk apparaat ze aan de muurhadden hangen. Ook de dokters die na drie maanden degezondheidssituatie evalueerden, wisten dit niet.

Resultaat: bij beide groepen waren astmasymptomen ietsverminderd (longfunctie onder meer). Tussen de nepapparaten ende echte reinigers werden echter geen significante verschillengevonden. Uit Noorse en Engelse studies blijkt ietsvergelijkbaars.

En als zo'n reiniger al weinig effect heeft bij supergevoeligekinderen, wat is dan het effect op de gezondheid van gezondemensen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden