Prijs voor biologen die verkleed als ijsbeer rendieren beslopen
Twee Noorse biologen die verkleed als ijsbeer op het arctische eiland Svalbard de rendieren beslopen, hebben daarvoor een Ig Nobelprijs gekregen, voor onwaarschijnlijk wetenschappelijk onderzoek. Eigil Reimers en Sindre Eftestøl van de universiteit van Oslo kregen de prijs 'voor het testen hoe rendieren reageren op het zien van mensen die als ijsbeer vermomd zijn'.
Dat is afgelopen nacht bekendgemaakt op het Ig Nobel-evenement, dat voor de 24ste keer aan de statige Amerikaanse Harvard-universiteit werd gehouden. Een Chinees-Canadees onderzoeksteam won in de categorie hersenwetenschap, 'voor het proberen te begrijpen wat er gebeurt in de hersenen van mensen die het gezicht van Jezus zien in een geroosterde boterham', aldus de formele bekendmaking. Een Ig Nobelprijs voor de volksgezondheid ging naar de Tsjech Jaroslav Flegr. Die onderzoekt al vijftien jaar of het hebben van een kat een mens geestelijke schade kan toebrengen, overigens zonder duidelijk resultaat.
Allemaal onderzoek dat je eerst laat lachen en daarna aan het denken zet, zoals de officiële missie van de ludieke wetenschapsprijs luidt. Zo besloten Reimer en Eftestøl zich te verkleden als ijsbeer omdat ijsberen en rendieren door de klimaatverandering vaker met elkaar in aanraking komen. De biologen willen weten of de rendieren de ijsberen op tijd zien aankomen. De kattenstudie van Flegr draait om de vraag of de toxoplasmoseparasiet, die veel kattenbezitters in hun systeem hebben, nadelige gevolgen heeft.
Bananenschil
De Ig Nobelprijs voor de natuurkunde gaat naar vier Japanse onderzoekers die bestudeerden hoeveel wrijving er optreedt tussen een bananenschil en de grond, en tussen een voet en een schil. In de categorie biologie won een Duits-Tsjechisch team dat vaststelde dat honden bij voorkeur in noord-zuidelijke richting langs het magneetveld poepen. Bewijs dat honden het magneetveld kunnen aanvoelen, aldus de wetenschappers in hun overigens omstreden studie.
Opvallend is ook de winnaar in de categorie kunst. De prijs gaat naar Marina de Tommaso en twee collega's van de universiteit van Bari, die wilden weten of kunst afleiding geeft bij pijn. Dat liep uit op een hilarische reeks experimenten, waarbij de wetenschappers proefpersonen in de hand schoten met een krachtige laserstraal terwijl die naar een schilderij keken.
De Ig Nobelprijs - het woord verwijst naar het Engelse woord voor schaamtevol, 'ignoble' - geldt als een van de best gelukte grappen uit de wetenschap. De prijs is een initiatief van het humoristische blad Annals of Improbable Research. Nederland won al meerdere Ig Nobels, onder meer voor de eerste formele wetenschappelijke beschrijving van 'homoseksuele necrofilie' bij eenden, door de Rotterdamse bioloog Kees Moeliker, en voor het laten zweven van een kikker in een magneetveld, uitgevoerd door de toen in Nijmegen werkzame fysicus André Geim.