Prijs aan Rushdie toch uitgereikt in Kopenhagen

De Britse schrijver Salman Rushdie krijgt woensdagmiddag in het nieuwe museum Arken in een buitenwijk van Kopenhagen de Aristeion-prijs van de Europese Unie....

DPA

DPA

KOPENHAGEN

De regering in Kopenhagen had eerder gemeld de plaats van de overhandiging geheim te houden en was aanvankelijk van plan Rushdie's bezoek helemaal uit te stellen. Ze zei toen, wegens overbelasting van de politie, niet te kunnen instaan voor zijn veiligheid. De regering kwam erop terug na kritiek van Rushdie, de oppositie en het buitenland.

Het leven van Rushdie loopt permanent gevaar, sinds in 1989 de toenmalige Iraanse leider Khomeiny een doodvonnis tegen hem uitsprak. Aanleiding was Rushdies boek De Duivelsverzen dat belastend zou zijn voor de islam.

Rushdie krijgt de Aristeionprijs voor zijn boek De laatste zucht van de Moor. De Areisteion-prijs wordt eens in de drie jaar toegekend voor een 'wezenlijke bijdrage aan de Europese literatuur en de uitmuntende vertaling van een essentieel deel van de Europese literatuur'.

Aan de prijs, die wordt uitgereikt in de culturele hoofdstad van het desbetreffende jaar, is een geldbedrag van 20 duizend ecu (ruim 42 duizend gulden) verbonden. Drie jaar geleden kreeg Cees Nooteboom de prijs voor zijn novelle Het volgende verhaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden