nieuws hartinfarcten

Preventieve aanpak scheelt veel nieuwe hartinfarcten, resultaten onderzoek ‘van groot belang voor praktijk’

Als artsen bij patiënten met een acuut hartinfarct alle kransslagaders nakijken en die preventief met een stent openhouden, scheelt dat na een paar jaar veel nieuwe hartinfarcten. Nu dotteren artsen alleen de dichtgeslibde slagader die het infarct heeft veroorzaakt en houden ze vernauwingen in de andere bloedvaten rondom het hart met medicijnen onder controle.

Een patiënt wordt gedotterd in het Academisch Ziekenhuis Groningen. Hij wordt voorzien van een stent. Beeld Harry Cock

Internationaal onderzoek in 31 landen wijst uit dat het bestaande medische beleid moet worden heroverwogen. Het onderzoek, zondag gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, toont aan dat het aantal nieuwe infarcten bij hartpatiënten door zo’n preventieve aanpak met een derde daalt. ‘Deze resultaten zijn van groot belang voor de praktijk’, reageert Jan Piek, hoogleraar cardiologie in het Amsterdam UMC, niet bij de studie betrokken.

Jaarlijks krijgen ruim 20 duizend Nederlanders een acuut hartinfarct, dat meteen behandeld moet worden. Een van de kransslagaders, die het hart van bloed voorzien, is door een stolsel plotseling afgesloten waardoor een deel van het hartweefsel afsterft. Zij worden meteen gedotterd, waarbij een stent, een klein buisje, de afsluiting verhelpt. 

De helft van de patiënten heeft ook vernauwingen elders in het bloedvatcircuit rondom het hart maar die worden ongemoeid gelaten. Cardiologen vrezen dat ze daarmee schade veroorzaken, verduidelijkt Piek. ‘Omdat ze meer contrastvloeistof moeten gebruiken bijvoorbeeld of omdat ze mogelijk stents plaatsen waar het niet nodig is.’ Bovendien was tot nu toe onduidelijk wat de meerwaarde was van de preventieve aanpak: wat scheelde dat aan infarcten en sterfte? Patiënten krijgen nu na de ingreep standaard meerdere medicijnen, waaronder bloedverdunners.

Artsen uit 130 ziekenhuizen in de hele wereld werkten de afgelopen jaren mee aan een onderzoek om een antwoord te vinden op het dilemma van de cardiologen. Ruim vierduizend patiënten werden in twee groepen verdeeld: de ene helft onderging de gangbare procedure, bij de andere helft werd het hele bloedvatcircuit rondom het hart gecontroleerd en eventueel aangepakt. In de drie jaar die volgden, kregen in de eerste groep 160 patiënten een nieuw hartinfarct, in de tweede groep 109 patiënten. Om één nieuw infarct bij een hartpatiënt te voorkomen, moeten 40 patiënten volgens de nieuwe methode worden behandeld.

Sterfgevallen

Voor de sterfte onder patiënten maakt het niet uit welke behandeling ze krijgen, zo wijst de studie uit. Maar als de twee patiëntengroepen over een paar jaar opnieuw worden vergeleken zou dat weleens anders kunnen zijn, verwacht hoogleraar Piek, op basis van de grafieken in de studie. ‘Door elk nieuw infarct vermindert de functie van de hartkamer. Op de lange termijn kan dat leiden tot meer sterfgevallen.’ Nu de sterfte aan acute hartproblemen overal in Europa afvlakt zou de nieuwe aanpak mogelijk het aantal sterfgevallen onder hartpatiënten verder naar beneden kunnen brengen.

Piek denkt dat het onderzoek de huidige praktijk ter discussie zal stellen. ‘We kunnen meer doen voor de gezondheid van patiënten dan nu het geval is.’ Dat zal alleen wel logistieke gevolgen hebben, zegt hij. Patiënten met een acuut hartinfarct worden in Nederland behandeld in een van de dertig gespecialiseerde ziekenhuizen. Mocht de nieuwe aanpak worden ingevoerd, dan moeten patiënten daar langer blijven om alle bloedvaten te laten behandelen of ze moeten er na de eerste acute ingreep op korte termijn voor terugkeren. 

MEER LEZEN

De sterfte aan hart- en vaatziekten is na een spectaculaire daling aan het afvlakken, hoe kan dat en hoe valt nog winst te behalen? 

Vrouwen overlijden vaker door een hartaanval, en dat heeft te maken met seksisme. 

Geruststellend: van seks krijg je geen hartaanval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden