Prenatale dna-test ook alert op kanker

De NIPT-bloedtest waarmee kan worden uitgezocht of een ongeboren kind het syndroom van Down heeft, kan soms ook voor de gezondheid van de moeder van levensbelang zijn. Belgische onderzoekers achterhaalden via de prenatale dna-test, bij drie aanstaande moeders dat zij kanker hadden.

Ellen de Visser
null Beeld anp
Beeld anp

Bij de NIPT-test wordt dna van de foetus in het bloed van de moeder opgespoord en geanalyseerd. De test, die in Nederland nog maar beperkt beschikbaar is, vormt een welkom alternatief voor de vruchtwaterpunctie, die een klein risico op een miskraam geeft.

Tumor-dna

Belgische artsen, verbonden aan de universiteit van Leuven, deden bij vierduizend zwangere vrouwen een NIPT-test en ontdekten bij drie van hen tumor-dna in het bloed. Ze beschrijven hun bevindingen deze week in het Amerikaanse vakblad JAMA De vrouwen hadden nog geen klachten. Een MRI-scan bevestigde de vermoedens van de artsen.

Eén vrouw had eierstokkanker met uitzaaiingen, de twee anderen een vorm van lymfeklierkanker. Eén vrouw liet zich al tijdens de zwangerschap behandelen en beviel daarna van een gezonde dochter. De vrouw met eierstokkanker wachtte tot na de bevalling. Bij een van de vrouwen met lymfeklierkanker was een behandeling nog niet nodig omdat de ziekte zeer langzaam bleek voort te schrijden.

Het vergt volgens de Belgische artsen maar een kleine aanpassing in de analyse om naast het dna van het kind ook dat van de moeder te bestuderen. Nu de test steeds meer wordt toegepast, zou zo kanker vroeg kunnen worden opgespoord en behandeld.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden