Praktiseer hobby's als yoga, meditatie en mindfulness lekker uit eigen zak

Verheugend bericht: de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangifte gedaan tegen Vitalis. In mei schreef de Volkskrant al over het creatieve declaratiegedrag van deze ggz-instelling, onder de fraaie kop 'Zonnegroet en kraanvogel op kosten van de verzekering'.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Gisteren stond op de voorpagina hoe Vitalis even creatief rommelde met een e-mail, teneinde zorgverzekeraars wijs te maken dat haar 'alternatieve' behandelingen heus de zegen hebben van de NZa.

Quod non. De toezichthouder liet de vervalsing niet passeren en stapte naar de politie.

De hemel zij geprezen. Gelukkig zijn er in dit land nog instanties die het hoofd koel houden in de collectieve hysterie rond yoga, meditatie, mindfulness - of hoe al die zweverijen ook mogen heten. Die volkomen terecht van mening zijn dat je zulke hobby's maar lekker uit eigen zak moet praktiseren. En niet op kosten van de samenleving. Niet op kosten van u en mij.

Tussen ons gezegd: het is me een raadsel dat Vitalis (inmiddels omgedoopt tot Cura Clinics GGZ) überhaupt ooit erkenning kreeg. Werp één blik op de website en je snapt meteen dat de club in handen is van gepatenteerde dwaallichten. Met holle zinnetjes als: 'Meditatie is tot stilte komen, fysiek en innerlijk.' En: 'Binnen de psychologie bestaan verschillende stromingen. Mindfulness is daar een goed voorbeeld van.' En: 'Het leven wordt mooier, wat u snel kunt ervaren.' Hoezo zou je lieden die zulke klepkolder uitkramen serieus nemen?

Maar ja. Vitalis behoort niet tot de uitzonderingen. Ook elders binnen het vakgebied rukken de spiritueel angehauchten op. Althans, dat begrijp ik uit het Nederlandse Tijdschrift tegen de Kwakzalverij, huisorgaan van de onvolprezen vereniging met die naam. Het jongste nummer doet verslag van het 7de Congres Integrale Psychiatrie - versluierterm voor geestelijke gezondheidszorg die opzichtig flirt met 'alternatieve' of 'complementaire' behandelwijzen. De drukbezochte conferentie in maart werd georganiseerd door Lentis, de ggz-aanbieder van de provincie Groningen (die vorige maand nog de regionale pers haalde vanwege forse financiële problemen).

Als keynotespreker mocht ene Lama Michel Rinpoche optreden. Gehuld in ambtskledij deelde hij boeddhistische gebeden en wijsheden met het publiek. Verder gaf Glenn Helberg, VPRO's zomergast van komende zondag, er een workshop. Hij wijdde, onder veel meer, warme woorden aan winti en chakra's. Pikant: dezelfde man dook gisteren op in het achtergrondartikel over het gesjoemel bij Vitalis - niet tot zijn genoegen, geloof ik.

Zulke personages zijn natuurlijk geheel naar verwachting. Veel verdrietiger vond ik dat uitgerekend Damiaan Denys, de inkeurige voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, daar in Groningen een lezing hield. En dat uitgerekend Jacobine Geel, de idem voorzitter van brancheorganisatie GGZ Nederland, het congres aan elkaar praatte.

Daarmee verleenden zij, zonder twijfel onbedoeld, een zweem van salonfähigkeit aan de integrale psychiatrie. Terwijl ze zich er verre van zouden moeten houden.

Zoals wij allemaal, als je het mij vraagt.

Lees meer

Yoga, meditatie en massage betaald door de verzekering? In mei schreef de Volkskrant dat de nieuwe ggz-instelling Vitalis dergelijke 'welzijnsactiviteiten' declareert als deel van een psychiatrische behandeling.

Behandelaren boos op Vitalis: ze hebben wel betaald, maar de cliënten blijven uit. 'Ik heb het gevoel dat ik erin gestonken ben.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden