Positief kopje onder

Met een 'positieve houding' in het leven staan, het 'beste uit jezelf halen' door almaar bij te leren en door het doen van veel lichamelijke inspanning....

BROER SCHOLTENS

Glenn ging in 1962, op zijn 41ste, als eerste Amerikaan de ruimte in. In zijn Mercury-capsule, ter grootte van een personenautootje, maakte hij drie rondjes rond de aarde, en deed daar een kleine vijf uur over.

De inmiddels 77-jarige nationale held, tot januari nog senator voor de Democratische Partij, heeft na twee jaar discussie van de ruimtevaartorganisatie NASA toestemming gekregen voor een tweede vlucht. De topfitte senator wil daarmee een bijdrage leveren aan kennisvergaring op het gebied van het ouder worden.

De komende vlucht van de frisogende Glenn, hèt ultieme Amerikaanse bewijs voor de stelling 'een gezonde geest in een gezond lichaam', is nu al bijna niet uit de media weg te slaan. Critici stellen dan ook dat NASA met de Glenn-vlucht vooral de bedoeling heeft haar imago te verbeteren, een vereiste, gezien het almaar afnemende ruimtevaartbudget. De superfitte Glenn - elke dag een paar kilometer rennen - is aanleiding voor NASA volgende week 'gezond leven' als manier om oud te worden te propageren. NASA gaat voor deze speciale actie de vorig jaar gebouwde onderzeeër Scott Carpenter gebruiken, genoemd naar de vervanger van Glenn uit 1962 en tweede Amerikaan in de ruimte.

Het onderzeebootje, waarmee NASA de komende jaren langdurige verblijven in de ruimte wil gaan simuleren, ligt voor de kust van Florida, bij Key Largo. Carpenter heeft daar een diepzeeduikcentrum. Glenn zal in oktober worden gelanceerd vanaf het NASA-ruimtevaartcentrum Cape Canaveral in Florida.

De onderzeeër, ter grootte van een bestelauto, ligt op een diepte van negen meter. Drie à vier man kunnen er enkele dagen achtereen in verblijven, hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De komende week (woensdag 23 tot en met 30 september) zullen er tijdelijk een aantal bekende Amerikanen in wonen, elkaar aflossend.

De tientallen uitgenodigde Amerikanen van diverse leeftijd en hoeken van de samenleving krijgen volgende week de kans te vertellen - onder meer via internet - over de wijze waarop ze fit blijven. Ze zullen een deel van hun oefeningen demonstreren.

Twintig tot dertig Amerikanen zullen komen, stelt NASA, onder wie de voormalige astronaut Buzz Aldrin, die de geschiedenis in gaat als de eerste Amerikaan die een ruimtewandeling maakte, en de tweede mens die op de maan rondliep.

Verder doen mee filmproducer James Cameron (van films als Titanic en The Terminator) en ook Tom Whittaker, die, als eerste invalide, met een kunstbeen de top van de Mount Everest bereikte. Zij zullen onder meer via chatten op internet het meekijkende publiek entameren mee te doen.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden