Poolwildernis van Spitsbergen nu ook opslagplaats voor digitale data

Op de eilandengroep Spitsbergen, halverwege het Noorse vasteland en de Noordpool, bevinden zich nu twee belangrijke bewaarplaatsen. De opslagplek voor alle zaden ter wereld zat er al langer, en sinds een paar dagen is daar het Arctic World Archive bij gekomen. Een Noors technologiebedrijf, Piql genaamd, wil hier diep onder de grond waardevolle data gaan opslaan.

De ingang van de Svalbard Global Seed Vault (SGSV). Beeld epa
De ingang van de Svalbard Global Seed Vault (SGSV).Beeld epa

Een in onbruik geraakte mijn onder de eilandengroep in de Noordelijke IJszee is de ideale plek om gevoelige data op te slaan. Beschermd tegen alle mogelijke rampspoed, inclusief cyberaanvallen en nucleair geweld. Deze net geopende ondergrondse plek vergezelt de al langer bestaande Global Seed Vault.

In de barre poolwildernis bevindt zich een opslagplaats met zaden van bomen en planten vanuit de hele wereld, ver weggestopt in een berg. Op dit moment zijn er bijna 900 duizend buizen met zaden opgeslagen, maar er is plek voor 4,5 miljoen variëteiten (ieder bestaande uit 500 zaden). Mochten als gevolg van catastrofes of klimaatverandering complete boom- en plantfamilies verdwijnen, dan zijn ze nog altijd hier in het noorden terug te vinden, is het idee. En hoeven we niet van honger om te komen.

Gedemilitariseerde zone

Svalbard is ideaal voor dit bewaardoeleinde. Het vriest er permanent en het is toch nog relatief eenvoudig bereikbaar. De eilanden bevinden zich bovendien ruim boven zeeniveau en de luchtvochtigheid is laag. Tot slot bevindt Svalbard zich in een gedemilitariseerde zone. Dezelfde argumenten zijn voor Piql belangrijk voor het veiligstellen van digitale data.

Het idee: digitale bestanden van welke vorm dan ook (bijvoorbeeld pdf'jes of plaatjes) worden door Piql omgezet in grote QR-bestanden. Dit zijn de blokkerige afbeeldingen - een tweedimensionale streepjescode - die met een camera van een mobieltje kunnen worden gescand, waarna ze worden omgezet naar een webadres.

Piql gebruikt dezelfde techniek, maar met veel grotere QR-bestanden. Deze QR-plaatjes worden vervolgens op een filmspoel gezet. Onder de grond, droog en koud, kunnen deze films honderden jaren worden bewaard, beloven de Noren. Veilig tegen cyberaanvallen (want niet online), maar ook tegen nucleair geweld.

Bedrijven, overheden en individuen zijn welkom bij Piql om hun waardevolle bestanden veilig op te bergen. Tot dusver hebben Brazilië, Noorwegen en Mexico al bestanden in bewaring gegeven aan Piql. Het gaat daarbij om belangrijke historische documenten. En de prijs van dit alles? Dat is nog niet geheel duidelijk. Maar, zo zegt oprichter Rune Bjerkestrand tegenover techsite The Verge, 'het concept is eeuwig'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden