Politiek riskeert pandemie bewust

Trekvogels verspreiden de vogelgriep, volgens de politiek en landbouw. Het is een koekje van eigen deeg, zegt Marianne Thieme...

Op kippenbedrijven in Roemenië en Turkije is de zeerbesmettelijke en gevaarlijke vogelgriepvariant H5N1 gevonden.Weer zijn honderdduizenden kippen afgemaakt, terwijl dit metvaccinatie had kunnen worden voorkomen. Maar hoe komt het dat devogelpest zich al jaren verspreidt en niet onder controle is tekrijgen? Landbouw en politiek geven trekvogels maar al temakkelijk de schuld.

Hoe gevaarlijk zijn die trekvogels? De Voedsel- enlandbouworganisatie van de VN (FAO) zegt dat ondanks veleonderzoeken nooit H5N1 virus is gevonden onder trekkende vogels.Wel zijn dode of stervende wilde vogels gevonden vlakbij besmettekippenbedrijven. Dit leidt tot de conclusie dat waarschijnlijkbesmette vogels niet meer in staat zijn grote afstanden tevliegen.

Het is daarom nog steeds onwaarschijnlijk dat trekvogelsvogelpest overbrengen. Gelet op de besmettingen in en rond Aziëgebeurt dat in pluimveedichte gebieden en vaak langshandelsroutes, zoals de transsiberische route. Na jaren vanvogelgriep zou nu eens grondig uitgezocht moeten worden waar debesmettingen vandaan komen, zodat effectieve maatregelen kunnenworden genomen.

Vast staat dat het grootschalige en internationale veevervoereen onverantwoord risico vormt. Waarom is bijvoorbeeld de snelgroeiende varkenshandel met Roemenië (waar ook nog varkenspestheerst) niet direct stilgelegd, terwijl bekend is dat varkensdrager van vogelgriep kunnen zijn en aan de vaak onvoldoendeontsmette vrachtwagens mestresten met griepvirus kunnen zitten?Handelsbelangen! Bij de varkenspest bleek dat juist de (zelfslege) vrachtwagens het grootste risico van verspreiding zijn. Bijvogelgriep zal dat niet anders zijn.

Uit de evaluatie van de vogelgriep in 2003 bleek hetuitblijven van rigoureuze maatregelen in de eerste week van debesmetting cruciaal bij de later niet meer te stoppen epidemie.

Nederland 'moet' krampachtig op virussen reageren vanwege deonverantwoorde veedichtheid. Ook de deskundigencommissie dieVeerman had ingesteld, noemt dit de kern van het probleem.Vaccineren tegen vogelgriep is een door veel deskundigengeopperde maatregel, maar blijkbaar willen de sector en Veermanhier niet aan omdat we dan export kwijtraken naar landen die geenproducten van gevaccineerde dieren willen.

De internationale veesector is zwaar ziek, qua virussen maarook ethisch. Daarmee riskeert zij bewust een pandemie die naastde nu al tientallen miljoenen slachtoffers onder de kippen ooktientallen miljoenen mensen dodelijk kan treffen, aldusdeskundigen van de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).Er zal naast een diervriendelijk preventiebeleid ook minder vleesmoeten worden geconsumeerd om dit soort drama's, die voortvloeienuit de wijze waarop wij met dieren omgaan, te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden