Politici voeren druk op: NASA's nieuwe ruimtecapsule moet wel naar ISS kunnen

De Amerikaanse Senaat heeft ruimtevaartorganisatie NASA opgedragen binnen zestig dagen met een rapport te komen waarin staat dat de nieuwe capsule Orion in staat is astronauten af te leveren bij het ruimtestation ISS.

De lancering van een onbemande testvlucht van Nasa's Orion Spacecraft in 2014. Beeld afp
De lancering van een onbemande testvlucht van Nasa's Orion Spacecraft in 2014.Beeld afp

Volgens NASA's 'authorization act' uit 2010 moet het vaartuig, dat momenteel in ontwikkeling is, 'een alternatief vormen voor de levering van lading en bemanning naar het internationale ruimtestation in het geval andere vaartuigen deze taak niet kunnen uitvoeren'.

De Senaat twijfelt kennelijk of NASA zich wel aan deze wet houdt, omdat de organisatie zich met Orion vooral lijkt te richten op missies richting de maan en verder. NASA wil het transport van mens en bemanning naar het ruimtestation liever uitbesteden aan commerciële partijen als SpaceX en Boeing.

Sinds de pensionering van de Spaceshuttle in 2011 zijn de Amerikanen afhankelijk van de Russen om hun astronauten naar het ISS te brengen. SpaceX en Boeing bouwen in opdracht van NASA elk aan een eigen bemande capsule om deze taak na 2018 te kunnen uitvoeren, maar Orion zou het dus ook moeten kunnen. Orion wordt gebouwd door Lockheed-Martin.

Een Amerikaanse Spaceshuttle klaar voor lancering in 2001. Sinds de pensionering van de Spaceshuttle in 2011 zijn de Amerikanen afhankelijk van de Russen om hun astronauten naar het ISS te brengen. Beeld afp
Een Amerikaanse Spaceshuttle klaar voor lancering in 2001. Sinds de pensionering van de Spaceshuttle in 2011 zijn de Amerikanen afhankelijk van de Russen om hun astronauten naar het ISS te brengen.Beeld afp

Volgens de officiële planning zal Orion zijn eerste bemande vlucht pas uitvoeren in 2023, maar NASA probeert deze datum te vervroegen naar eind volgend jaar, als de ruimtevaartorganisatie zijn nieuwe reuzeraket SLS ten doop houdt. Deze vlucht zou eerst zonder bemanning worden uitgevoerd, maar nu wil NASA toch astronauten meesturen op de eerste lancering van de nieuwe raket. De aankondiging bemanning te willen meenemen op deze Exploration Mission 1 wordt gezien als een poging de nieuwe regering-Trump tevreden te stellen. Ruimtevaartexperts denken dat het plan op deze korte termijn onhaalbaar is.

Ontdekking van zeven aarde-achtige planeten

Het wemelt in het heelal van de broertjes en zusjes van de aarde. Op nog geen 40 lichtjaar afstand van de aarde zijn bij een rode dwergsterzeven aarde-achtige planeten ontdekt. Lees hier wat de ontdekking van deze planeten betekent en of we erheen kunnen?



Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden