Pluto definitief op tweede plaats

De dwergplaneet Eris is ruim 25 procent zwaarder dan Pluto. Daarmee staat onomstotelijk vast dat Pluto niet de grootste dwergplaneet in de buitendelen van het zonnestelsel is....

Eris werd begin 2005 ontdekt, en ging even door het leven als de ‘tiende planeet’. In de zomer van 2006 besloot de Internationale Astronomische Unie echter dat zowel Pluto als Eris voortaan dwergplaneten genoemd worden.

Uit foto’s van de Hubble Space Telescope blijkt dat Eris een middellijn van zo’n 2400 kilometer heeft - honderd kilometer groter dan Pluto. Die waarde is echter vrij onzeker. Eris-ontdekker Michael Brown van het California Institute of Technology en zijn collega Emily Schaller zijn er nu echter in geslaagd de massa van de ijsdwerg te bepalen uit de baanbeweging van het kleine maantje Dysnomia. Eris blijkt 16,6 triljoen ton te wegen. Daarmee is het hemellichaam ruim een kwart zwaarder dan Pluto, zo schrijven de onderzoekers deze week in Science.

Uit de gemeten massa en de Hubble-waarde voor de middellijn volgt de soortelijke dichtheid van Eris: 2,3 gram per kubieke centimeter. Dat komt goed overeen m et de dichtheid van Pluto. Beide dwergplaneten bestaan waarschijnlijk voor circa zeventig procent uit gesteenten en voor dertig procent uit ijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden