Plek gevonden waar Caesar werd vermoord

Het is wellicht een van de beroemdste moorden uit de geschiedenis. Een geliefd onderwerp van talloze films, theatervoorstellingen en klassieke schilderijen. En ook nog eens aanleiding voor het bekende citaat 'Et tu Brute?' ('Ook gij Brutus?').

Een straatkat op de plek waarvan men eerst dacht dat Caesar er vermoord zou zijn. Beeld ANP

Of de stervende Julius Caesar, want over de Romeinse politicus, veldheer en schrijver gaat het, ook echt die laatste woorden uitsprak bij zijn gewelddadige dood, blijft voer voor discussie. Vast staat dat de machtige generaal, die Gallië én het hart van de legendarische Egyptische koningin Cleopatra veroverde, op 15 maart van het jaar 44 voor Christus werd vermoord. Bekend is ook dat Caesar vergaderde met senatoren in de curia van het Theater van Pompeius, omdat de Curia Julia op het Forum Romanum onbruikbaar was door een grote brand in het Senaatsgebouw.

Onduidelijk is echter altijd gebleven waar Caesar precies aan zijn einde kwam. Maar ruim twintig eeuwen later heeft een groep archeologen onder leiding van historicus Antonio Monterroso de exacte plek gevonden waar Caesar destijds door zeker 23 dolksteken van zijn politieke tegenstanders werd geveld. Midden in de opgravingen van het Theater van Pompeius - aan de huidige Largo di Torre Argentina - troffen de archeologen een betonnen plaat van drie meter breed en twee meter hoog.

Deze plaat behoorde niet tot de originele structuur van het gebouw, dat uit 55 voor Christus dateert, maar werd er pas in 20 voor Christus geplaatst. Volgens historicus Monterroso zou dit zijn gebeurd in opdracht van Keizer Augustus, de aangenomen zoon van Caesar, om de plek te verzegelen waar zijn vader was vermoord. Maar ook om de Romeinen blijvend te herinneren aan de in zijn ogen 'laffe moord' op Caesar.

Uit oude geschriften was al duidelijk geworden dat Augustus bij de moordplek van Caesar een gedenkteken had laten plaatsen. Deze is nu dankzij moderne scantechnieken zichtbaar geworden. Overigens werden de ruïnes van het Theater van Pompeius en allerlei tempels aan de Torre Argentina pas opgegraven rond 1929, toen de Italiaanse dictator Benito Mussolini een deel van het middeleeuwse centrum van Rome liet afbreken om meer ruimte voor het toenemende verkeer te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.