Plastische chirurgie laat je 7 jaar jonger lijken

Plastische chirurgie in en rondom het gezicht doet patiënten ruim 7 jaar jonger lijken. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Voor de uitkomst werden foto's van zestig patiënten voorgelegd aan een panel van veertig geneeskundestudenten. De patiënten hadden facelifts, halscorrecties en een aantal aanverwante operaties ondergaan, zoals het liften van de oogleden. Het panel moest foto's voor en na de behandeling beoordelen.

De overwegend vrouwelijke patiënten waren tussen de 45 en 72 jaar oud. Door het panel werden ze voor elke vorm van behandeling gemiddeld 2 jaar jonger geschat dan ze in werkelijkheid waren. Na de behandeling werden ze 9 jaar jonger geschat dan hun werkelijke leeftijd.

Voorhoofd
Voor patiënten die alleen een facelift en een correctie van de hals ondergingen, ging de klok gemiddeld 5,7 jaar terug. Wie ook nog zijn oogleden liet liften, werd 7,5 jaar jonger beoordeeld. Wie bovendien zijn voorhoofd liet behandelen, leek 8,4 jaar jonger.

Een van de onderzoekers liet weten dat de exacte getallen niet zo belangrijk zijn, maar dat het voor plastisch chirurgen prettig is voortaan een richtsnoer te hebben om hun patiënten te kunnen vertellen hoeveel jonger die eruitzien na bepaalde behandelingen.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Archives of Facial Plastic Surgery.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden