Plastic draagtasjes uit poep- en piesresten

Waterschap Brabantse Delta heeft bacteriën uit rioolwater met succes ertoe aangezet bioplastics te gaan produceren. De onderzoekers hebben in een proefproject gebruik gemaakt van bacteriën die eerst het afvalwater uit het riool zuiverden in een installatie zoals die overal in Nederland staan.

Worden deze tassen straks van poep- en piesresten gemaakt?Beeld anp

'Die uitgebluste bacteriën hebben we lekker vetgemest met wat verzuurd afvalwater. Als een soort vetlaagje rijgen ze dan vetzuren aan elkaar tot het ruwe bioplastic Poly Hydroxy Alkanoaten (PHA). Daaruit kunnen we tal van biobased grondstoffen maken, waaronder afbreekbare plastic tasjes', zegt innovatiemanager Etteke Wypkema.

De onderzoekers spreken van een 'wereldprimeur', bewerkstelligd in de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Bath. Vandaag wordt de eerste kilo plastic in korreltjes gepresenteerd bij Oerlemans Plastic in Genderen (Brabant). Het bedrijf maakt onder meer plastic tasjes, landbouwfolie, broodverpakkingen en tijdschriftwikkels.

Nieuw is dat bioplastics worden gemaakt door bacteriën die eerst rioolwater hebben gezuiverd van pies en poep. Tot nog toe wordt PHA-plastic vooral uit bietensuiker geproduceerd.

Kostbaar

De synthese van bioplastic uit suiker is duur vanwege speciaal gekweekte bacteriën. Ook de extractie van bioplastic uit de bacteriën is kostbaar. De hoge productiekosten maken dat PHA vooral aftrek vindt in dure medische toepassingen, zoals hechtgaren dat na een chirurgische ingreep zelf afbreekt.

Het proefproject in Bath moet nu aantonen dat de productiekosten flink dalen. 'Nu nog enkele kilogrammen per week, maar straks moet de rwzi van Bath 40 ton plastickorrels per week opleveren', zegt Wypkema. Aan de proef doen ook Waterschap De Dommel en Wetterskip Fryslân mee.

Alle deelnemers aan het Phario-project dat deze nieuwe potentie van de Nederlandse waterzuivering onderzoekt, betalen mee aan het onderzoek. Het project krijgt ook rijkssubsidie van Innovatieregeling Biobased Economy.

Zover is het nog niet. 'We moeten eerst aantonen dat het technisch op de schaal van een grote installatie als in Bath werkt', zegt Theo Schots van waterschap Brabantse Delta. Te Bath wordt het water van 480 duizend inwoners gezuiverd. Schots is zich bewust van het imagoprobleem van het rioolplastic. 'We moeten aantonen dat we van hygiënisch verdacht materiaal een onverdacht en kwalitatief hoogwaardig product maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden