Plasterk komt universiteiten tegemoet

Minister Plasterk (OCW) heeft met de universiteitenvereniging VSNU een akkoord gesloten over de financiering van het wetenschappelijk onderzoek. De voorgenomen overheveling van 100 miljoen euro van de eerste (rechtstreekse financiering van de universiteiten) naar de tweede geldstroom (indirecte financiering) wordt over vier jaar uitgesmeerd....

Op die manier zijn de gevolgen voor de universiteiten beter op te vangen. ‘Die 100 miljoen raken we kwijt, dat blijft jammer’, zegt een woordvoerder van de VSNU. ‘Maar de pijn is eruit.’

Door het geld te steken in de zogeheten Vernieuwingsimpuls van de wetenschapsorganisatie NWO krijgen veelbelovende onderzoekers meer kansen, vindt Plasterk. Omdat de beurzen via een selectieprocedure worden toegekend zou de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek worden verhoogd.

De universiteiten maakten bezwaar tegen de overheveling van geld uit de eerste geldstroom. Ze zouden hun bestaande onderzoeksinfrastructuur en faciliteiten daardoor niet meer kunnen betalen.

Plasterk en de VSNU hebben nu afgesproken de overheveling in vier tranches te faseren. Ook wordt de komende jaren ‘een deel van het extra geld voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek ingezet ten behoeve van die fasering’. Hoeveel dat is, is nog niet bekend. Op de dinsdag gepresenteerde onderwijsbegroting staat een extra bedrag voor onderzoek van 25 miljoen in 2008 oplopend tot 142 miljoen in 2011.

Het totale budget voor de Vernieuwingsimpuls zal in 2008 75 miljoen euro bedragen en in de jaren daarna 150 miljoen euro. De verplichte bijdrage (‘matching’) die van universiteiten wordt verwacht om in aanmerking te komen voor deze beurzen, komt te vervallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden