nieuws

Plannen voor maanlanding met SpaceX op pauzestand na protesten concurrentie

Ruimtevaartbedrijven Blue Origin en Dynetics hebben officieel bezwaar aangetekend tegen de plannen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa om met het Lunar Starship van SpaceX astronauten naar de maan te vervoeren. In afwachting van de juridische afhandeling ligt de ontwikkeling nu stil.

Lunar Starship van SpaceX op het oppervlak van de maan. Beeld Illustratie: SpaceX
Lunar Starship van SpaceX op het oppervlak van de maan.Beeld Illustratie: SpaceX

Volgens de concurrentie heeft Nasa tijdens het aanbestedingsproces de ‘doelpalen verplaatst’ en de technische voorstellen van Blue Origin (van Amazonbaas Jeff Bezos) en Dynetics oneerlijke rapportcijfers gegeven. Daarmee zouden ze SpaceX, het bedrijf van miljardair Elon Musk, oneerlijk hebben voorgetrokken. Beide bedrijven hebben officieel bezwaar aangetekend bij het Amerikaanse Government Accountability Office (GOA).

Het gaat dan ook om een hoop geld. Aan de opdracht die SpaceX kreeg om met hun Lunar Starhip mensen te gaan vervoeren van de ruimte naar het maanoppervlak zit een bedrag vast van 2,89 miljard dollar (2,4 miljard euro).

Minder geld

Oorspronkelijk zou Nasa net als bij de aanbesteding voor commerciële vluchten naar het internationaal ruimtestation ISS twee bedrijven selecteren. Bij de pendeldienst naar het ruimtestation werden dat SpaceX, dat inmiddels al meerdere succesvolle vluchten heeft uitgevoerd, en Boeing, dat na wat tegenslagen achterloopt op de oorspronkelijke planning.

Uiteindelijk kreeg Nasa echter minder geld voor het project dan waarop was gerekend, waarna de organisatie besloot nog maar met één bedrijf in zee te gaan. Blue Origin en Dynetics hebben daarop niet meer de kans gekregen hun plan aan te passen, waarna SpaceX er met de buit vandoor ging.

‘Blue Origin heeft een duidelijk nadeel ondervonden doordat Nasa die verandering niet heeft gecommuniceerd. We zouden verschillende acties hebben ondernomen om onze aanpak aan te passen, de prijs te drukken en dichter aan te sluiten bij het beschikbare budget en/of een ander tijdspad hebben voorgesteld’, stelt het bedrijf in een reactie op de Amerikaanse nieuwssite spacenews.com.

Ontploffingen

Bovendien zeggen beide bedrijven dat Nasa hun voorstellen op technisch vlak niet eerlijk heeft vergeleken. ‘Ze hebben SpaceX onredelijk voorgetrokken door risico’s in het ontwerp en de planning van te minimaliseren, terwijl ze dezelfde of soortgelijke risico’s bij ons maximaliseerden’, zegt Blue Origin. Dynetics stelt in hun officiële protest, dat spacenews.com in handen kreeg, iets soortgelijks. ‘Nasa heeft onvoldoende rekening gehouden met de risico’s in de technische aanpak van SpaceX, of specifieker [...] dat vier Starships van SpaceX al zijn ontploft tijdens verschillende stadia van hun testvluchten.’

Na de officiële protesten heeft Nasa aan SpaceX de opdracht gegeven om te stoppen met hun werk aan het maancontract totdat de GOA met een uitspraak komt. Het bedrijf zelf heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Of de volgende generatie Maan-wandelaars, inclusief de eerste vrouw, hun airmiles straks kunnen claimen bij ruimtependelaar SpaceX of alsnog bij een van de voorheen afgeschreven concurrenten, is daarom nog even afwachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden