'Pincode' is dubbelop, maar blijkbaar voelt dat anders

Volkskrantlezers vinden veel. En misschien wel het meest vinden ze iets van ons taalgebruik. Terecht?

Beeld de Volkskrant

Wanneer?

De krant van 4 juli onder meer.

Wie?

Edgar Smeets

Wat?

'Zou u eens een keer aandacht willen besteden aan het steeds maar weer gebruiken van de foutieve term 'pincode'? Het dient te zijn PIN. Want je zegt toch ook niet 'telefoonnummercode'?

Hé, dat komt me bekend voor

Kan kloppen. De grappig bedoelde en licht betweterige opmerking komt in soortgelijke vorm voor in de Engelse film The Riot Club (2014), over de werdegang van het fictieve, brallerigst denkbare ballengenootschap uit de Engelse studentengeschiedenis. Een van hen verbetert op precies de wijze van Smeets de overvallers die hem dwingen geld uit een automaat te halen. Het komt hem op een afrossing te staan - en voedt zijn, laten we zeggen, rechtse levenshouding.

Maar heeft de lezer een punt?

Pincode staat gewoon in Van Dale ('code die als wachtwoord dient'), ondanks het, inderdaad, dubbelopkarakter van het woord. Pin staat er trouwens ook in, betekenis: persoonlijk identificatienummer. We zien het vaker in de Nederlandse taal. Hoeveel mensen hebben het niet over ISBN-nummer (staat overigens níét in Van Dale, ISBN wel)? En wat te denken van zzp'er? Zzp betekent zelfstandige zonder personeel, dus wat doet dat achtervoegsel 'er daar eigenlijk?

Blijkbaar vinden taalgebruikers pin niet duidelijk genoeg, misschien omdat er meer samenstellingen met pin bestaan, zoals pinautomaat, pinpas, waardoor pin meer als voorvoegsel dan als afkortingswoord wordt ervaren, net als bij zzp. Overigens schrijven we, in tegenstelling tot in Engeland, in Nederland pin niet met hoofdletters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden