Philips verkoopt tien bedrijven aan Advent

Philips heeft een koper gevonden voor tien technische bedrijven die het in april in de etalage zette. De Amerikaanse investeringsgroep Advent International neemt de bedrijven over....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De 1500 medewerkers, waarvan 200 in Nederland, houden hun baan. Advent is bekend omdat het de Oostduitse treinenbouwer Waggonbau voor de neus van Begemann wegkaapte, en vorig jaar een Zwiterse treinendochter van hetzelfde bedrijf overnam.

De verkoop betreft negen bedrijven van de divisie Industriële Elektronica (IE) aangevuld met een tiende bedrijf in België. Met de overname door Advent verdwijnt 15 procent van de jaaromzet van IE, of ongeveer 375 miljoen gulden. De investeringsmaatschappij GE Capital van General Electrics, het grote voorbeeld van Philips-topman Cor Boonstra, neemt waarschijnlijk een minderheidsaandeel in de overname, maar heeft daarover nog geen beslissing genomen, zegt een woordvoerster in Londen.

Twee van de tien bedrijven bevinden zich in Nederland: Professionele Bouwstenen Fabrieken (PBF) in Almelo en Philips Automation Systems in Eindhoven. Bij deze twee fabrieken werken 216 mensen.

De activiteiten die binnen IE overblijven bepalen nu de 'strategische richting' van die divisie, zegt Philips. Met zesduizend medewerkers sluiten die voor een deel aan bij de kernbedrijven van Philips, zoals het onderdeel 'projecten' dat hotels en luchthavens inricht met tv's, licht- en communicatiesystemen. Ook gehandhaafd blijven: beveiligingssystemen, analytische systemen en optische electronica, die een onafhankelijk leven leiden binnen het concern. Vakbond De Unie is positief over de overname. 'Er is leven buiten Philips', zegt bestuurder Ad Verhoeven.

Advent heeft drie miljard gulden aan fondsen en staat bekend als een gedegen investeringsmaatschappij. 'Het is geen asset stripper. Het is een echte investeringsgroep', zegt Verhoeven. Dat weerhoudt het bedrijf echter niet om zijn investeringen na enkele jaren te verkopen als waardevermeerdering is behaald, zoals het eerder dit jaar deed met Colofon dat met vette winst aan Elsevier werd verkocht. De tien Philips-bedrijven zullen dan ook meer winst moeten gaan maken onder het nieuwe management. Dat gaat gepaard met flinke investeringen, belooft Advert.

Als directeur benoemt de investeringsmaatschappij een voormalige Philips-medewerker, Kees den Blanken, die van 1984 tot 1988 bij de Philips-divisie Components werkte. Hij wordt terzijde gestaan door David McLemore die de afgelopen 15 jaar bij General Electric in dienst was.

In de IE-onderdelen die wel bij Philips blijven, 85 procent van de omzet, zal volgens het Eindhovense concern fors worden geïnvesteerd. Er is echter nog geen lange termijnkeuze gemaakt voor de divisie. Die volgt pas in 1998 als Philips zijn nieuwe strategie ontvouwt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden