nieuwsThe Washington Post

Philips doelwit van grootschalige Chinese hackoperatie

Bij een grootschalige cyberaanval hebben Chinese hackers geprobeerd in te breken bij het Nederlandse technologiebedrijf Philips, meldt The Wall Street Journal. Volgens Philips zijn de aanvallen op zijn systemen afgeslagen.

Philips ontkent dat het schade heeft geleden bij de Cloud Hopper-hack.  Beeld ANP
Philips ontkent dat het schade heeft geleden bij de Cloud Hopper-hack.Beeld ANP

Cloud Hopper, zoals de hackoperatie heet, is een van de meest omvangrijke gevallen van bedrijfsspionage van de laatste jaren, bestaande uit herhaaldelijke inbraakpogingen gedurende enkele jaren.

Al in 2016 werd de operatie ontdekt door veiligheidsonderzoekers, waarna werd geprobeerd om de hackers uit de systemen te weren. Maar de omvang blijkt nu groter dan eerder gedacht.

De hacks worden toegeschreven aan APT10, een hackgroep die aan het Chinese ministerie van Staatsveiligheid wordt gelinkt, al ontkent China betrokkenheid bij economische spionage. APT10 zou verder achter diverse hackpogingen zitten van Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties, stelde inlichtingendienst AIVD eerder dit jaar tegen RTLNieuws.

Doelwitten

De groep drong niet direct binnen bij de bedrijven zelf, maar bij cloudaanbieders, waaronder HP. Dergelijke aanbieders stellen externe serverruimte beschikbaar waar bedrijven gegevens kunnen opslaan. Volgens The Wall Street Journal zijn de hackers binnengedrongen op systemen van een stuk of tien aanbieders, die samen duizenden bedrijven tot hun klanten rekenen.

Afgelopen juni meldde persbureau Reuters na eigen onderzoek dat onder meer het Finse telecombedrijf Ericsson en Huntington Ingalls Industries – bouwer van onder meer kernonderzeeërs voor de Amerikaanse marine – doelwit waren van de hackoperatie.

Philips, dat onder meer gezondheidstechnologie produceert voor ziekenhuizen, stelt in een schriftelijke reactie dat herhaaldelijke hackpogingen op servers met Philips-gegevens zijn afgewend en dat hierop bovendien geen patiëntendata stonden. Het bedrijf zegt zijn systemen nog altijd nauwlettend in de gaten te houden.

Huawei

Eind 2018 wees de Amerikaanse overheid twee Chinese mannen aan als verdachten voor het deelnemen aan de hackoperatie: Zhu Hua en Zhang Shilong. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben de twee banden met het Chinese ministerie van Staatsveiligheid. Ze zouden maximaal 27 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Beiden zijn niet uitgeleverd door China.

Economische spionage die aan Chinese hackers wordt toegeschreven is een voedingsbodem voor het westerse wantrouwen jegens Huawei, het Chinese bedrijf dat onder meer in Nederland netwerkapparatuur levert. Onlangs besloot de Nederlandse regering het bedrijf uit de kritieke infrastructuur van mobiele netwerken te weren.

Gevreesd wordt dat Huawei Chinese hackers kan helpen, bijvoorbeeld door bewust zwakheden in te bouwen in zijn apparatuur of door actief data weg te sluizen. Huawei ontkent deze beschuldigingen, voor dergelijke praktijken is in het openbaar bovendien geen bewijs geleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden