Philae stuitert krater in en mist daardoor zonlicht

Ruimtelander Philae, die gisteren een historische landing op een komeet maakte, is na de eerste landing tot 1 kilometer hoogte teruggestuiterd. Philae staat nu honderden meters verwijderd van de beoogde landingsplaats. Hij lijkt te zijn neergekomen aan de rand van een krater op de kop van de komeet. De zonnepanelen ontvangen daardoor minder licht dan gehoopt.

Bij het rode kruisje is Philae zo ongeveer neergekomen.Beeld afp

Vanochtend zijn de eerste foto's vrijgegeven die de lander vanaf het oppervlakte van de komeet heeft gemaakt. Dit betekent dat Philae stabiel staat en in elk geval grotendeels lijkt te functioneren.

Hoe lang de komeetlander het uithoudt, is onzeker. Stephan Ulamec van ruimtevaartorganisatie ESA zei tijdens een persconferentie vanmiddag dat het ruimtevaartuig vermoedelijk aan de rand van een krater staat. Philae ontvangt ongeveer 1,5 uur zonlicht per dag, terwijl op 6 tot 7 uur was gerekend. De lander heeft accu's aan boord die het 60 uur kunnen uithouden.

Uit data die is verstuurd door onderzoeksinstrument Mupus blijkt dat de eerste landing gisteren is gemaakt om 16.33 uur - het geplande moment, en op exact de geplande positie. Daarna is Philae teruggestuiterd tot mogelijk 1 kilometer hoogte. Om 18.26 uur en een paar minuten later om 18.33 uur werd opnieuw een landing gemaakt.Dit was de geplande landingsplaats van Philae. De grote foto is eerder gemaakt door ruimtesonde Rosetta. Uit opnamen die enkele seconden voor de landing door Philae zijn gemaakt (te zien aan de rots rechts bovenin de inzetfoto) is op te maken dat de eerste landingspoging exact in de roos was. Daarna is Philae teruggestuiterd.Beeld ESA

Harpoenen vuurden niet

Na het neerkomen gisteren zijn de harpoenen niet afgevuurd die de ruimtelander aan komeet 67P/C hadden moeten vastklinken. Deze harpoenen moesten voorkomen dat Philae van het komeetoppervlak zou stuiteren. Vanwege zijn geringe omvang, heeft komeet 67P/C nauwelijks zwaartekracht. Het lijkt erop dat Philae uiteindelijk aan de rand van een van de kraters op de komeet terecht is gekomen.

Gisteren liet moederschip Rosetta na een ruimtereis van tien jaar en ruim 6,5 miljard kilometer Philae los. De ruimtelander is daarmee het eerste ruimtevoertuig dat een zachte landing heeft gemaakt op een komeet. Het waren zeven zenuwslopende uren voor de Europese ruimtevaartorganisatie, maar om 17.03 uur Nederlandse tijd kwam het verlossende signaal: Philae was geland op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. 'Touchdown! Mijn nieuwe adres: 67P!', liet de ESA weten op het Twitter-account van de lander.

Enkele uren na de landing stuurde de Philae zijn eerste foto. Die was ongeveer 3 kilometer boven het oppervlak genomen. De heuvels, vlaktes en rotsen op de komeet zijn goed te zien, evenals een deel van het landingsgestel van de verkenner.


Er vloeiden tranen in het vluchtleidingscentrum in Darmstadt toen bekend werd dat Philae was geland op de komeet.Beeld getty

Volg Philae

De hoofdrolspelers in de missie naar komeet 67P/C hebben alle hun eigen twitteraccount:

@ESA_Rosetta
Het twitteraccount van moedersonde Rosetta, die nog altijd om komeet 67P/C cirkelt.

@Philae2014
Het account van de kleine lander Philae, die op de komeet staat.

Ook sommige instrumenten aan boord van Philae twitteren:
@Philae_MUPUS MUlti PUrpose Sensor. Doet metingen aan het oppervlakte van de komeet.
@Philae_ROMAP De Rosetta Lander Magnetometer and Plasma Monitor brengt onder meer het magnetische veld van de komeet in kaart.

De Nederlandse missieleider Fred Jansen doet geregeld updates
@redplanet00

Al het nieuws over de missies van ruimtevaartorganisatie ESA.
@esaoperations

hoe snel wordt data verstuurd?

Rosetta phone home
Moederschip Rosetta verstuurt data die het ontvangt van lander Philae naar de aarde. De gegevens leggen de half miljard kilometer met de lichtsnelheid af, en doen er ongeveer 28 minuten over. Erg snel gaat het niet: data wordt verstuurd met 28 Kbps, vergelijkbaar met een internetmodem halverwege de jaren negentig. Het verzenden van een foto vergt daardoor alleen al enkele minuten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden