INTERVIEW

Philae staat los en niet op de goede plek, maar de doelstelling is al behaald

Ruimtelander Philae heeft zijn bestemming, de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, bereikt, maar staat niet op de beoogde locatie. En op die locatie krijgt de kubusvormige Philae ook nog een stuk minder zon dan gepland. Geen probleem, zegt de Nederlandse missieleider Fred Jansen. 'We hebben de doelstelling behaald.'

Artist's impression van Philae op komeet 67P.Beeld afp

'De sfeer is hier geweldig, iedereen is zeer tevreden. Nu moeten we met volle snelheid verder gaan', vertelt Jansen vanaf de vluchtleiding in het Duitse Darmstadt. Ook al is Philae op een andere locatie beland, de missie is volgens ESA geslaagd. 'Er is hier absoluut geen teleurstelling. Kijk, we zijn eigenlijk drie keer op de komeet geland. Tijdens die drie landingen heeft Philae op meerdere plekken metingen kunnen doen. Dat is meer dan we hadden verwacht.'

Vandaag stuurde Philae voor het eerst een foto van zijn nieuwe verblijf. Daarop is te zien dat de lander in de buurt van een grote rots terecht is gekomen. Een van de landingspoten lijkt los in de lucht te staan, wat erop kan duiden dat de lander niet helemaal recht staat.

Doordat Philae naast een rots is geland, krijgt de lander een stuk minder zon dan van te voren berekend was. De eerste zestig uur kan Philae nog met de accu door, daarna is energie van de zon noodzakelijk om de lander verder te kunnen laten werken. Maar dat betekent niet dat de missie is gevaar is, vertelt Jansen. 'Het is geen probleem dat er minder zon is. Alles wat we moeten doen, gebeurt in de eerste zestig uur, wat daarna komt is alleen maar bonus. Het is jammer dat er minder zon is, maar de doelstelling is inmiddels al behaald.'

Kilometer de ruimte in

De komeetlanding ging gisteren niet geheel volgens planning. Uit gegevens van het landingsinstrument blijkt dat Philae drie keer contact met de grond gemaakt, om 16.33, 17.26 en 17.33 uur (Nederlandse tijd). De lander is dus een aantal keer van het oppervlak gestuiterd voordat hij definitief op de komeet belandde. Bij de eerste landing stuiterde Philae tot een kilometer terug de ruimte terug in.

Bij de landing werkte de stuwraket - waarmee Philea tegen het oppervlak geduwd zou worden - niet. Ook de harpoenen weigerden dienst. Die moesten de verkenner aan de komeet verankeren. 'Nu staat Philae los op het oppervlak. Dit zal ook zo blijven, omdat de harpoenen en ijsschroeven alleen tijdens de landing kunnen functioneren', legt de missieleider uit.

Het enige dat de lander nu op de komeet houdt, is zijn gewicht. Op aarde weegt de verkenner bijna 100 kilo, maar op de komeet is nauwelijks zwaartekracht, dus weegt hij daar in feite maar 1 gram. Een verkeerde beweging kan de lander de ruimte in duwen. 'We zijn daarom heel voorzichtig met het aanzetten van systemen in de lander', liet de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vandaag weten.

Philae zat aan boord van moederschip Rosetta, dat in maart 2004 werd gelanceerd. Onderweg vloog ze langs de aarde, langs Mars, weer langs de aarde, langs een asteroïde, opnieuw langs de aarde en langs een andere asteroïde. Na een reis van tien jaar en ruim 6,5 miljard kilometer arriveerde Rosetta afgelopen augustus bij de komeet.

Philaes landing is het hoogtepunt van de missie, die erop gericht is kometen te bestuderen en het ontstaan van hemellichamen te achterhalen. Wetenschappers hopen bovendien meer te weten te komen over het ontstaan van leven op Aarde.

De eerste foto die Philae heeft verstuurd vanaf komeet 67P/C. Onderin beeld is een van de drie poten zichtbaar.Beeld getty
Fred Jansen (in licht overhemd) gisteren tijdens de afdaling van Philae.Beeld ap
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden