Paul Faassen tekent 150 aquarelvogels en denkt elke keer: Wat dénkt zo'n vogel?

Tekenaar Paul Faassen ziet altijd vogels om zich heen. En dan vraagt hij zich van alles af. Hij heeft er nu honderdvijftig gevangen. In aquarel.

Beeld Paul Faassen

'In de natuur zie je een vogel nooit bedenkelijk kijken. Of schuldbewust. Of met zo'n dampende kop als wij na het sporten hebben.' Onze gezichtsuitdrukkingen zijn wenkbrauwenwerk, legt illustrator Paul Faassen (50) uit. Vogels moeten het met hun kraaloogjes doen. Dat stoïcijnse van vogels vindt Faassen fantastisch, juist omdat je dan zelf de emotie erbij kunt bedenken. Faassen: 'In de dierentuin verzin je ook hoe de bonobo aan de andere kant van het hek zich voelt, terwijl je eigenlijk geen flauw idee hebt.'

Beeld Paul Faassen

Geïntrigeerd door die vermenselijking van het dier, begon hij twee jaar geleden met het schilderen van vogels in aquarel, steevast in paartjes. Soms doet hij een paar uur over zo'n stel, soms een dag. Inmiddels zou hij er een aardige volière mee kunnen vullen. Verspreid door zijn studio zwerven ruim honderdvijftig vogels. In het najaar verschijnt een boek waar ze allemaal in komen.

Wie naar de prenten van Faassen kijkt, is inderdaad geneigd een breed scala aan menselijke emoties bij de diertjes te herkennen. Dat is ook de bedoeling van de tekenaar. Hij wil de vraag oproepen waar de beestjes het over zouden kunnen hebben. Wat er gebeurd zou kunnen zijn. Of ze het soms even niet makkelijk hebben gehad of dat ze net een lastig onderwerp hebben besproken.

Beeld Paul Faassen

Faassen is bekend door zijn illustraties met ironische teksten die hij onder meer voor dit magazine maakt. De vogels op zijn schilderingen noemt hij contemplatiever dan de dieren uit die andere illustraties. Dat was ook een reden dat hij de vogels is gaan tekenen: hij had even genoeg van 'al dat gelul' - in zijn tekeningen en in zijn omgeving. De vogels zijn volgens Faassen meer in zichzelf gekeerd en zitten in hun eigen binnenwereld. Hij maakt ze, al klinkt het wat beladen, 'als monument voor de stilte'.

Soms zien de beestjes er geërgerd uit. Soms beoordelen ze elkaar. Soms kijken ze alleen maar wat. De tekenaar herkent zichzelf in zijn vogels: 'Je ziet de mogelijkheden en onmogelijkheden van een relatie. Wanneer is het nog leuk en wanneer niet meer.' Voor de duidelijkheid: de tekening van twee vogels waarbij het lijkt alsof de ene de ander een blauw oog heeft geslagen, is niet autobiografisch.

Beeld Paul Faassen

Faassen had al lang niet meer geschilderd; ruim twintig jaar geleden voor het laatst, toen hij nog op de kunstacademie zat. Nu wilde hij weer eens met aquarel werken en dacht: laat ik het mezelf niet te moeilijk maken. Simpele vormen. Faassen gooide een plasje water op een vel papier en vanuit die vlek ontstond de eerste vogel; 'een pluizig bolletje op een stokje'. Van tevoren weet hij nooit wat voor vogel het gaat worden. Faassen zegt bijna niets van vogels te weten. Hij is van oorsprong vogelaar noch ornitholoog.

Maar hij is door zijn eigen schilderingen wel meer op vogels gaan letten. In het bos tussen zijn huis en zijn studio ziet hij er elke dag meer en hoort hij het gezang luider. 'Een beetje zoals zwangere vrouwen overal dikke buiken zien', denkt hij. En hoewel Faassen geen idee heeft van vogelsoorten, is hij gefascineerd door feitjes over vogels. Wist je dat vogels voor de lol zingen? 'Wij denken dat dieren alles met een doel doen. Maar bij vogels wordt tijdens het zingen hetzelfde geluksstofje aangemaakt als bij mensen tijdens het hardlopen.'

Hebben?

Volkskrant-abonnees kunnen een print van het vogelkoppeltje op deze twee pagina's kopen. In een oplage van honderd gesigneerde exemplaren worden ze uitgevoerd als piëzografie op 270 grams Hahnemühle-papier, formaat 42 x 59,4 cm. Prijs: euro 250 inclusief btw en verzendkosten. Ga naar: volkskrant.nl/inclusief

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden