Patiëntenorganisatie hoopt kankermedicatie goedkoper te maken door te kopiëren

De patiëntenorganisatie Inspire2Live wil dure kankermedicatie, waar nu nog patent op rust, laten namaken en voor een fractie van de huidige prijs beschikbaar stellen. Door welbewust het patentrecht te schenden, hoopt Inspire2Live een proefproces uit te lokken. Waarschijnlijk stappen getroffen farmaceuten namelijk naar de rechter. 'Wij willen een proefproces, zodat de rechter kan bepalen wat belangrijker is: het recht op zorg en gezondheid of het patentrecht', aldus Peter Kapitein, de drijvende kracht achter de actie.

Beeld Colourbox

Het plan is om ofwel Nivolumab (longkanker) na te maken, ofwel Olaparib (ovariumkanker). Beide medicijnen kosten vele tienduizenden euro's per jaar. Bij de introductie kostte Nivolumab zelfs 134 duizend euro per patiënt per jaar. Daarom werd het niet meteen vergoed. 'Dat heeft mensenlevens gekost', aldus Kapitein.

De namaakversie gaat tien procent van de huidige prijs kosten, verwacht Kapitein. Inspire2Live benadrukt dat het niet de farmaceutische industrie wil dwarszitten. 'Het is de overheid, die fabrikanten pakweg 15 jaar lang een monopolie positie gunt als ze een nieuw middel creëren. Die wet- en regelgeving - waardoor een fabrikant lange tijd kan vragen wat hij wil - moet op de schop.'

Inspire2Live werkt inmiddels samen met Cinderella Therapeutics, een stichting die geneesmiddelen ontwikkelt die commercieel niet interessant zijn. 'Olaparib hebben we al eens nagemaakt voor een individuele patiënt', zegt hemato-oncoloog Hagenbeek, tevens voorzitter van het bestuur van Cinderalla. 'Nivolumab is wat lastiger na te maken, omdat het om een eiwit gaat, maar het is zeker mogelijk.' De ingrediënten worden uit India of China gehaald, aldus de website van Inspire2Live.

Volgens de producent van Nivolumab, Bristol-Myers Squibb, is het niet zo makkelijk om het middel na te maken. 'Wij wachten de ontwikkelingen rustig af', aldus de woordvoerder van het bedrijf. In het Parool benadrukt de Amsterdamse zorgadvocaat Arnold Versteeg dat het patentrecht 'heel sterk' is. Toch is een proefproces volgens hem niet bij voorbaat kansloos. 'De eigenaar van het patentrecht moet rekening houden met de gebruiker. Zeker bij medicatie die invloed heeft op leven of dood.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden