'Pas helft allochtone vrouwen laat borsten controleren’

Vrouwen van Turkse en Marokkaanse afkomst laten zich minder vaak controleren op borstkanker dan autochtone vrouwen.

ANP

Uit het rapport dat dinsdag is gepresenteerd, komt naar voren dat 83 procent van de autochtone vrouwen de borsten laat controleren. Slechts de helft van de Marokkaanse vrouwen doet dit. Bij Turkse vrouwen ligt de opkomst rond de 60 procent. Volgens Pharos blijft het hard nodig om de kennis over deze ziekte bij de twee groepen te verbeteren en hen daarvan bewust te maken.

Onderzoekers van het Integraal Kankercentrum Amsterdam (IKA) concludeerden een paar jaar geleden dat borstkanker minder vaak bij Turkse en Marokkaanse migrantenvrouwen van de eerste generatie voorkomt. Voor de tweede generatie geldt dit niet. Naar schatting een op de tien vrouwen in Nederland krijgt de aandoening. Bij in Nederland wonende Marokkaanse vrouwen is dat ongeveer een op de vijftig, bij Turkse vrouwen een op de dertig.

Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met het krijgen van kinderen. Vrouwen die op jonge leeftijd kinderen krijgen, lopen minder risico op het krijgen van borstkanker. Hoe meer kinderen, des te kleiner wordt de kans. Ook het geven van borstvoeding verkleint het risico. Migrantenvrouwen van de eerste generatie hebben over het algemeen meer kinderen gekregen dan Nederlandse vrouwen.

Een vrouw ondergaat borstkankeronderzoek (Joost van den Broek/ de Volkskrant) Beeld
Een vrouw ondergaat borstkankeronderzoek (Joost van den Broek/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden