'Partydrug ketamine dempt zelfmoordgedachten'

Hardnekkige zelfmoordgedachten kunnen mogelijk worden behandeld met verdovingsmiddel en partydrug ketamine. Dat blijkt uit een studie van het Massachusetts General Hospital onder veertien depressieve proefpersonen met langdurige doodswensen. Bij de helft verdween tijdens de behandeling het verlangen om dood te zijn helemaal.

Jeske Hendriks
Ketamine. Beeld ANP
Ketamine.Beeld ANP

De studie is verschenen in Journal of Clinical Psychiatry. De onderzoekers behandelden de therapieresistente patiënten gedurende drie weken. Daarbij kregen zij twee keer per week een lage dosis ketamine per infuus toegediend.

De zelfmoordgedachten namen gemiddeld flink af gedurende de therapie. Twee patiënten waren zelfs na drie maanden verlost van de doodswensen. Zij waren ook niet meer depressief. 'Dat een lage dosis ketamine de zelfmoordgedachten snel wegneemt is van groot belang, omdat er momenteel weinig veilige en effectieve behandelingen beschikbaar zijn voor deze patiënten', aldus de onderzoekers.

Hoopgevend

Ook andere, kleinschalige onderzoeken laten positieve effecten zien op diverse aspecten van hardnekkige depressies. Dit soort kleinschalige onderzoeken moeten met een korreltje zout genomen worden, waarschuwt Robert Schoevers, hoogleraar psychiatrie en ketamineonderzoeker aan de UMCG te Groningen. De onderzoeksgroepen zijn erg klein en er wordt bijna nooit onderzocht in hoeverre er sprake is van een placebo-effect. Dat geldt ook voor de studie uit Massachusetts.

Desalniettemin stemt de studie hem hoopvol. Schoevers: 'De proefpersonen zijn gemiddeld twee jaar ononderbroken depressief geweest. Niks anders hielp, het zijn mensen met de meest ongunstige prognose. Dan is het ontzettend hoopgevend dat twee daarvan zo goed reageerden op de ketamine.'

De vraag is nu vooral of het effect overeind blijft in studies van hogere kwaliteit en of het effect van ketamine langdurig is, meent Schoevers. 'Daarnaast moeten de bijwerkingen nog systematisch in kaart gebracht worden. Een voordeel is dat ketamine in de medische wereld al bekend staat als anestheticum. En de doses die gebruikt worden tegen depressie zijn veel lager dan bij anesthesie. Daar tegenover staat dat het langduriger wordt voorgeschreven, wat ook andere bijwerkingen kan veroorzaken.'

Grootschaliger onderzoeken

Schoevers start binnenkort een grootschalig, placebogecontroleerd onderzoek naar de werking van ketamine die in pilvorm wordt toegediend. Ook in Amerika worden grootschaliger onderzoeken verricht, waarvan de resultaten naar verwachting in de komende jaren bekend worden gemaakt.

Bijna een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een depressie, blijkt uit cijfers van de GGZ. Daarvan heeft ongeveer 20 tot 30 procent onvoldoende baat bij bestaande behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie of antidepressiva. Electroconvulsietherapie kan dan uitkomst bieden, maar het zoeken is ook naar een geneesmiddel dat de groep ernstig depressieve patiënten kan helpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden