Paracetamol dempt emotie en ziekte na 11 september

 

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Weinig stresshormoon voorspeller voetbalagressie

Agressie van voetbalsupporters is niet uitsluitend een kwestie van groepsprocessen. Ook biologische verschillen doen er toe. Supporters met lage basisniveaus aan cortisol (stresshormoon) zijn agressiever dan supporters met normale cortisolniveaus. Dat blijkt uit een studie van de VU die is gepubliceerd door Plos-One. De onderzoekers brachten cortisolniveaus van ruim 70 Ajax-fans in kaart en lieten daarna een samenvatting zien van een match waarbij Ajax van Feyenoord verloor met 4-2. De mate van agressie werd gemeten met 'de hete saus methode' waarin deelnemers wordt gevraagd hoe gepeperd het eten moet zijn waarop ze hun rivalen zouden willen trakteren. Hoe meer peper, des te groter de agressie.


Voetbalfans die het verlies van hun team aan de scheidsrechter toeschreven, waren het agressiefst. De boosheid was minder als de fans het een eerlijke wedstrijd vonden en de uitslag aan het slechte spel van hun club weten.

Een lage cortisolspiegel lijkt te wijzen op een biologisch tekort aan spanning en uitdaging. Dat betekent dat er biologisch gezien behoefte is aan een 'kick'.

Paracetamol lijkt pijn én emotie te dempen

Paracetamol onderdrukt mogelijk niet alleen pijn, maar ook emoties, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De wetenschappers tonen dat aan met een psychologische test: 82 proefpersonen slikten 1.000 milligram paracetamol (2 paracetamollen) of een placebopil, en kregen na een uur 40 plaatjes te zien die een heftige emotie zouden oproepen. Ze moesten beoordelen hoe positief of negatief ze de foto vonden en daarnaast hun emotionele reactie aangeven op een schaal van 0 tot 10. De studenten met paracetamol hadden gemiddeld minder heftige reacties: blije plaatjes werden als minder positief gezien en treurige plaatjes als minder naar. De zelf aangegeven emotionele reactie verschilde overigens niet zo veel: de placebogroep gaf een gemiddelde emotionele score van 6,8 en de paracetamolgroep 5,9. De studie verscheen deze week in vakblad Psychological Science.

Andere vis Noordzee

Door de voorspelde opwarming van het water zal de visstand in de Noordzee de komende decennia veranderen. Sommige soorten zullen schaarser worden en plaats maken voor andere. De hoeveelheden schelvis, schol en tongschar zullen afnemen. In het warmere water zullen vissen uit zuidelijker streken, zoals rode mul, sardines, ansjovis en inktvis zich thuis voelen. Dat zeggen Britse onderzoekers in Nature Climate Change, zo meldt de BBC. Wetenschappers verwachten dat de temperatuur van het water in de Noordzee de komende vijftig jaar met 1,8 graden Celsius zal stijgen.

Tong. Beeld ANP
Tong.Beeld ANP

Ziek na 11 september

Veel hulpverleners die na de aanslagen van 11 september reddingswerk verrichtten, kampen met gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek bij 2.281 reddingswerkers. Degenen die het snelst op de rampplek waren, hebben de grootste kans op lichamelijke en geestelijke ziekten. Veel voorkomende aandoeningen zijn longziekten (bijna 12 procent van de onderzochte personen), neus- en bijholteontsteking (10 procent), kanker (3 procent), depressie (16 procent) en posttraumatische stress (7 procent). De studie verscheen in Occupational & Environmental Medicine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden