Pallas-reactor met jaar vertraagd

De realisering van de nieuwe onderzoeksreactor Pallas loopt vertraging op. Exploitant NRG in Petten heeft onvoldoende geld in kas om zowel het ontwerp als de bouw in één keer aan te besteden.

ANP

Volgens een woordvoerder van NRG is er momenteel slechts zicht op een bedrag van 40 miljoen euro, dat de provincie Noord-Holland op de begroting voor 2010 heeft gezet. Het Rijk en de Europese Unie hebben steun toegezegd, maar nog geen concrete bedragen in het vooruitzicht gesteld. Ook commerciële partners zijn nog niet over de brug gekomen.

De bouw kost in totaal circa een half miljard euro. De ingebruikname van de nieuwe reactor stond gepland medio 2016. Dat wordt minimaal een jaar later, aldus de woordvoerder van NRG.

Volgens de woordvoerder van NRG is het stopzetten van de huidige aanbestedingsprocedure een juridisch noodzakelijke maatregel. De lopende tender was gebaseerd op één pakket, dat voorzag in gelijktijdige aanbesteding van ontwerp en bouw. Nu dit financieel onhaalbaar is, trapt het bedrijf noodgedwongen op de rem.

NRG wil de komende maanden benutten om nieuwe financieringsmodellen te ontwikkelen en te toetsen op haalbaarheid. Ook komt er een nieuwe aanbestedingsprocedure. Die wordt afgestemd op het ritme waarin de komende jaren naar verwachting geld beschikbaar komt. Het bedrijf denkt eind dit jaar een definitieve keuze voor de bouwer te kunnen maken.

NRG wil Pallas ontwikkelen ter vervanging van de bestaande, sterk verouderde hogefluxreactor. Eind 2009 sprak het bedrijf de voorkeur uit de nieuwe reactor te realiseren op de huidige locatie in Petten. Behalve de provincie Noord-Holland is Zeeland in de race om plaats te bieden aan Pallas. NRG maakt de definitieve locatiekeuze komend voorjaar bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden