Paar keer per week een blowtje maakt jongeren later dommer

Jongeren die regelmatig cannabis gebruiken, worden op latere leeftijd een beetje dommer. Wie voor zijn achttiende jaar een paar keer per week blowt en langdurig blijft gebruiken, scoort als dertiger gemiddeld acht punten lager in IQ-testen dan als tiener. Wie pas als volwassene cannabis gaat gebruiken, heeft veel minder last van een achteruitgang in intelligentie.

Een joint. Beeld afp

Dit blijkt uit een langlopend internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. De resultaten maken opnieuw duidelijk dat hersenen die nog in ontwikkeling zijn kwetsbaar zijn voor de schadelijke effecten van drugs, zegt onderzoeksleider Terrie Moffitt, hoogleraar sociaal gedrag en ontwikkeling aan de universiteit van Londen.

Zelfs als jongeren op latere leeftijd stoppen of minder gaan gebruiken, herstelt hun intelligentie zich niet helemaal. Hoe meer cannabis ze vroeger hebben gebruikt, hoe groter de intellectuele achteruitgang.
Tot nu toe was het verband tussen het gebruik van cannabis en IQ-score onduidelijk.

Manco
Bijna nooit wordt gemeten hoe jongeren scoorden vóórdat ze begonnen te blowen, wat de vraag opwierp: daalt hun IQ door het blowen of blowen ze omdat ze al een lager IQ hebben? Dat manco wordt in het huidige onderzoek ondervangen. De resultaten komen uit Nieuw-Zeeland, waar sinds 1972 ruim duizend kinderen worden gevolgd. Hun IQ werd in hun jeugd vijf keer getest, en dat werd op 38-jarige leeftijd herhaald. Van de onderzoeksgroep begon 5 procent als jongere al te blowen.

De achteruitgang in intelligentie kan niet worden toegeschreven aan gebruik van alcohol of andere drugs of een kortere schoolcarrière omdat de onderzoekers de resultaten daarop hebben gecorrigeerd.
Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg aan het AMC, spreekt van een belangwekkende studie maar denkt dat de effecten wat worden overschat.

Bij de subgroep die de week voor de test niet meer had geblowd bleek het effect op het IQ al minder dramatisch. De onderzoekers waarschuwen terecht voor de gevolgen van vroegtijdig cannabisgebruik, zegt hij, maar hun boodschap is vermoedelijk iets te zwaar aangezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.