Overheid vraagt minder persoonsgegevens op bij providers

De Nederlandse overheid heeft vorig jaar 2,3 miljoen aanvragen gedaan bij CIOT, het informatiesysteem waar internet- en telecomproviders persoonsgegevens bewaren. Een lichte daling ten opzichte van 2012. Wel verdubbelde het aantal bevragingen in tien jaar tijd ruim.

Yoshi Tuk
Kabels in een computerruimte. Beeld anp
Kabels in een computerruimte.Beeld anp

Dit blijkt uit het jaarverslag CIOT dat vandaag is gepubliceerd. Van de opsporings-, veiligheids- en inlichtingendiensten is met name de politie grootverbruiker van de centraal opgeslagen informatie.

Sinds begin 2004 zijn internet- en telecomproviders verplicht klantgegevens inzichtelijk te maken in een Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Aanbieders van internet- en telefoondiensten delen dagelijks een lijst van klanten in de centrale database. De databank bevat van iedere klant de naam- en adresgegevens, de diensten die de persoon afneemt, aangevuld met telefoonnummers, e-mailadressen en het unieke ip-adres behorende bij de internetverbinding.

Politie grootverbruiker
Met behulp van het centrale systeem kunnen instanties als de politie, recherche en de fiscale opsporingsdienst FIOD nagaan welke persoon gebruikmaakt van een internetverbinding of telefoonlijn. Daartoe deden de overheidsinstantie afgelopen jaar 2,3 miljoen keer een controle in CIOT. Een daling van 15 procent ten opzichte van 2012. De overheid zegt het systeem te gebruiken bij een vermoeden van terroristische activiteiten, een misdrijf of om de nationale veiligheid te beschermen.

Van alle overheidsinstanties zijn met name de regionale eenheden van de politie kind aan huis bij de telefoon- en internetbedrijven. Zij zijn verantwoordelijk voor 95 procent van alle controles die worden uitgevoerd in CIOT. De Koninklijke Marechaussee maakte sinds 2012 opvallend meer gebruik van de databank. Het aantal controles steeg van 13 duizend naar ruim 17 duizend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden