Overgewicht bij kinderen in Rotterdam neemt af

Het overgewicht onder Rotterdamse kinderen neemt af. Werd in 2013 al duidelijk dat de stijgende overgewichttrend is gestopt, nu is sprake van een daling. Dat concludeert de gemeente Rotterdam uit een eigen trendonderzoek.

Beeld anp

In het schooljaar 2013-2014 had 14,2 procent van de Rotterdamse kinderen uit groep 2 van de basisschool matig overgewicht of obesitas. In 2008-2009 was dat met 19,5 procent een stuk hoger. Het aantal te dikke peuters was in 2007 nog 12,9 procent, tegen 10,4 procent in 2014. De daling is vooral zichtbaar bij jongens uit de onderbouw; meisjes zijn vaker te dik dan jongens.

'Lekker Fit!'

De gegevens komen uit het elektronisch kinddossier van het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond en een leerlingvolgsysteem van het schoolproject 'Lekker Fit!'. Daarbij worden lengte, gewicht en buikomvang van duizenden kinderen gevolgd.

'Het is een mijlpaal dat we een significante afname zien van het aantal kinderen met overgewicht en obesitas', zegt D66-wethouder Adriaan Visser (Sport). 'Ruim tien jaar geleden zagen we het aantal te dikke kinderen toenemen. Rotterdam is toen het 'Lekker Fit!'-programma begonnen, vooral op scholen in achterstandswijken waar sport en gezond leven niet vanzelfsprekend is.'

'Lekker fit!' richt zich op kinderen tussen de 2 en 14 jaar en hun ouders. Inmiddels doen 94 basisscholen (ruim de helft van alle Rotterdamse basisscholen) eraan mee. Kinderen op deze scholen krijgen drie tot vijf keer per week bewegingsonderwijs van extra vakdocenten. Daarnaast is er aandacht voor gezonde voeding tijdens de lessen en is er een schooldiëtist. Het Lekker Fit!-project kost 82 duizend euro per school. De school zelf betaalt hier 20 duizend euro aan mee.

Beeld anp

Obesitascrisis

Begin mei voorspelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor Europa een 'obesitascrisis van enorme omvang' in het jaar 2030. Onder meer Griekenland, Spanje en Zweden behoren tot de landen die volgens de prognose waar de inwoners zwaar dikker worden. De ernstigste gewichtstoename wordt voorspeld in Ierland. Nederland is het enige Europese land waar de WHO een lichte daling verwacht van het aantal dikke mensen.

Maar er is ook forse kritiek op het enthousiasme in Rotterdam. 'Ik vind deze conclusies veel te hard', reageert prof. dr. Greetje Timmerman, hoogleraar jeugdsociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze mist de wetenschappelijke onderbouwing. 'Als er al een daling is van het aantal te dikke kinderen, dan is nog niet bewezen of het aan de activiteiten van 'Lekker Fit!' liggen. En als dat wel zo is, aan welke aspecten.'

Beeld anp

Kritiek

Het effect is volgens Timmerman, gespecialiseerd in gezonde leefstijl van kinderen en jongeren, hoogstens zichtbaar bij Rotterdamse jongens in de onderbouw. 'Je zou je dus meer moeten richten op meisjes en op de tieners. Die gaan op een zeker moment alcohol drinken en minder uit zichzelf sporten.'

Ze is kritisch over programma's die 'van bovenaf' een andere leefstijl willen opleggen, zoals Lekker Fit! en JOGG (Jongeren op gezond gewicht). 'Een leefstijl verander je niet met een paar uur extra gymnastiek en wat lessen gezond koken. Het vergt een veel complexere analyse dan het paternalistische 'jij bent te dik, dus je moet meer sporten'. Daar halen kinderen en ouders hun schouders over op. Je moet je verdiepen in hun kijk op het leven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden