Over verloop ziekte Bernhard is geen voorspelling te doen

Prins Bernhard zweeft opnieuw op het randje van de dood. Uit de spaarzame informatie die door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) over zijn toestand naar buiten wordt gebracht en uit het veelvuldige bezoek dat zijn kinderen en kleinkinderen aan hem brengen, kan haast niet anders worden opgemaakt dan dat het ieder moment...

Niet dat de spaarzame informatie de RVD te verwijten valt; ook de behandelend artsen van de prins verkeren in grote onzekerheid over het verloop van de ziekte van Bernhard. Niet voor niets waarschuwden ze de afgelopen dagen voor een terugval, na het voorzichtige herstel van de prins van de 'neurologische complicaties' die ontstonden na de spoedoperatie vorige week wegens verklevingen in de dunne darm.

'Die terugval is er nu gekomen', aldus hoofddirecteur E. Brouwers van de RVD afgelopen donderdagavond, toen de prins opnieuw ademhalingsproblemen kreeg. De nacht van donderdag op vrijdag verliep echter rustig en vrijdag in de loop van de dag leek de toestand van de prins zich opnieuw enigszins te stabiliseren; hij kon weer zelfstandig ademen.

Zoveel is echter zeker: de prins bevindt zich in kritieke toestand en niemand kan voorspellen hoe het deze keer zal aflopen. Of Bernhard er opnieuw bovenop weet te krabbelen, zoals in 1994-1995, toen hij na een operatie wegens dikkedarmkanker een dubbelzijdige longontsteking opliep, gevolgd door de complicatie van een 'shocklong', zal moeten worden afgewacht.

De prins verbleef na die operatie nog enkele maanden in het Academisch Ziekenhuis Utrecht om langzaam te herstellen van die uiterst lastig te behandelen complicatie. De kans dat dit opnieuw gebeurt, moet kleiner worden ingeschat. Niet alleen is Bernhard weer een aantal jaren ouder, het feit dat hij moeilijker kan ademen - de prins heeft al een buisje in zijn luchtpijp - en de 'neurologische complicaties' (hoogstwaarschijnlijk een hersenberoerte) waar sprake van is, maken volledig herstel niet erg waarschijnlijk.

De beroerte die de prins waarschijnlijk heeft getroffen, hoeft op zichzelf niet tot de dood te leiden. Het hangt er maar van af welk deel van de hersenen daardoor is getroffen.

Ongeveer 80 procent van de door een beroerte getroffen patiënten herstelt in meerdere of mindere mate van de gevolgen daarvan. Maar naarmate de patiënt ouder is, wordt de kans op herstel van de aangetaste lichaamsfuncties geringer.

Daarnaast dreigen andere complicaties: een plotselinge bloeddrukdaling, een nieuwe attaque, een longontsteking of een andere (ziekenhuis)infectie, bloedvergiftiging (sepsis) eventueel gevolgd door een zogeheten 'multi-organ-failure', opnieuw een shocklong of gewoon een hartstilstand - de prins draagt sinds 1995 een pacemaker.

Het lot van Bernhard is nu in handen van het medisch team van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ook deze artsen kunnen echter op een gegeven moment machteloos komen te staan en moeten dan besluiten om de behandeling van de doodzieke prins te staken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden