ZomergastenLetterzetter

Over de letterzetter hoef je geen paniekerige koppen te maken

Komkommernieuws bestaat allang niet meer, het zomernieuws wordt al sinds jaren overvleugeld door angstwekkende berichten over jeukbeestjes en plaagplantjes. Tijd voor een onbekommerde blik. Vandaag: de letterzetter.

Naam: Letterzetter (Ips typographus), familie: Schorskevers

Zomergast sinds: begin jaren zeventig

‘Europa siddert voor de letterzetter’, alarmeerde het AD. Dreigde er een internationale staking in de grafische industrie? Dat zou inderdaad rampzalig zijn. Maar nee, het betrof een natuurbericht. De letterzetter, ook wel ‘boekdrukkever’ geheten, is een kevertje dat in de verdroogde bossen van nu zijn kans schoon ziet zich op verzwakte bomen te storten, met soms dodelijk effect. ‘Gaat deze kever onze bossen opvreten?’, vroeg het AD dan ook bezorgd.

Welnee. Een beetje geschoolde krantenlezer (het AD is bepaald de enige niet, oververhitte koppen duiken elke zomer op) is al snel gediplomeerd viroloog in het herkennen van het paniekvirus dat vaak wordt verspreid door persmuskieten zodra het ook maar een beetje zomert. Daar helpt geen letterzetter of boekdrukkever aan.

De kever is een donkerbruin kriebelbeestje van zo’n 4 tot 5 millimeter, met schattige gelige korte haartjes op zijn lijf. Hij doet geen vlieg kwaad. Wel sparren en lariksen, maar alleen exemplaren die toch al oud, ziek of verzwakt zijn. Onder de schors is het alle dagen feest: alles zuipt en naait er. De mannetjes paren er in het voorjaar met twee tot drie vrouwtjes; die graven door en leggen hun eitjes. De larven die daaruit komen vreten zich verder een weg door de boom, in gangen met loodrechte patronen – als van een letterzetter. Eenmaal ontpopt boren ze zichzelf naar buiten en vliegen naar een volgende zwakkeling.

Het klinkt bedreigend, maar voor het vellen van een boom zijn zo’n vier- tot zesduizend letterzetters nodig.

Het beestje is lastig te bestrijden, opgelopen schade valt niet te genezen. ‘De boom kappen is de enige remedie’, schrijven tuinadviseurs. Een dode boom hier en daar is helemaal niet erg. Integendeel: open plekken vergroten de biodiversiteit. Op de dode boom vestigen zich al snel boktorren, schimmels en paddestoelen. Dood doet leven. De grote bonte specht bijvoorbeeld. Die is dol op de letterzetter. En dat treft: het gaat al een paar jaar hartstikke goed met deze meest algemene specht. Met een beetje doorhakken vreet die alle letterzetters weer weg. Dan zijn er meteen geen letters meer over voor onnodig panieknieuws en oververhitte koppen in de krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden