Oudste kind vaker de slimste

Oudste zonen zijn slimmer dan hun jongere broers of zussen. Dit blijkt uit Noors onderzoek bij een kwart miljoen mannen....

Van onze verslaggeefster Sophie Broersen

Kristensen en Bjerkedal hebben de gegevens van een kwart miljoen dienstplichtige mannen verzameld en de relatie tussen hun positie in het gezin vergeleken met scores op intelligentie-tests. Uit hun berekeningen blijkt dat oudste kinderen het slimst zijn en hoe jonger, hoe dommer. Het gaat niet om wie het eerst geboren is. Als het eerste kind vroeg overlijdt, neemt de volgende in rij de positie over. Niet geboortevolgorde, maar sociale volgorde is van invloed op het IQ. De onderzoekers concluderen dat intelligentie dus niet voor de geboorte al vastligt. Relaties en omstandigheden in het gezin beïnvloeden deze ook.

De verschillen zijn klein: een oudste zoon heeft een gemiddeld IQ van 103,2, een één-na-oudste zoon 101,2, en de laatste 100. In een ander artikel van de Noren dat binnenkort verschijnt in het tijdschrijft Intelligence, staat dat de intelligentie ook gerelateerd is aan de hoeveelheid kinderen in een gezin en omstandigheden zoals opleidingsniveau van de moeder en welke ouder de kost verdient.

Zie katern Kennis van morgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden