Oude katten, dansende dodo's en een gloednieuw fietspad

Welk wetenschappelijk nieuws moet u deze week hebben gelezen om de wereld van morgen te begrijpen? Chef wetenschap Maarten Keulemans selecteert de vijf meest opmerkelijke berichten van week 46.

Misschien zit er een restant uit de oertijd op uw schoot.Beeld afp

Oerkomeet van (heel) dichtbij

Een dag nadat de komeetlander Philae na tien jaar reizen en drie keer stuiteren toch eindelijk was geland op zijn komeet, mochten we op aarde onderstaande foto van hem ontvangen. Het komeetoppervlak. Van dichtbij.

Klikt u de foto eens open en dwing uzelf er langer dan een minuut naar te kijken. Weet, dat we het hier hebben over een klont ijs en gruis die er al was voordat er leven was op aarde. Trouwens: voordat er sowieso een aarde was.

Wat u hier ziet, is het oerspul waarvan alles is gemaakt. Water. Rotsachtig stof. En misschien bouwstenen van het leven zelf; dat moet het vervolgonderzoek uitwijzen.

Het komeetoppervlak.Beeld reuters

Oude katten

Over restanten uit de oertijd gesproken: er zit er misschien een op uw schoot.

Wetenschappers ontdekten deze week dat de huiskat genen heeft die nog grotendeels ongewijzigd zijn sinds het dier zo'n tienduizend jaar geleden voor het eerst een kopje kwam geven. Dat is opmerkelijk. Aan de meeste andere huisdieren veranderde er immers van alles toen ze bij de mens introkken, omdat ze ander voer kregen en zich anders moesten gaan gedragen.

Maar niet de poes. Die bleef gewoon lekker zichzelf: een klein roofdier dat bij ons introk omdat ons voedsel muizen lokt.

Beeld anp

Oude mensen

Een andere ontdekking uit de genen gaat over de mens. Zo op het oog zijn er geen speciale genen die een mens extra oud maken, ontdekten wetenschappers na onderzoek van het dna van 17 mensen van 110 jaar of ouder.

Dat is een teleurstelling - weer geen duidelijk aanwijsbare bron voor de eeuwige jeugd - maar ergens ook goed nieuws: misschien is ouderdom iets dat iedereen door leefstijl kan afdwingen.

Bij iets jongere mensen (90-plussers) zijn overigens wel degelijk genetische signalen bekend die in verband staan met het halen van een hoge leeftijd.

Lichtend pad (2)

En dan is er nog het fietspad op zonnecellen bij Krommenie, dat deze week officieel werd geopend.

Een fantastisch idee, zo op het eerste gezicht - niet voor niets trok het onder meer de aandacht van The Guardian en het Amerikaanse populair-wetenschappelijke blad Discover. Maar dat was voordat techniekredacteur Bard van de Weijer er eens met een kritische journalistieke blik naar keek.

Erg duur voor wat het oplevert, was zijn conclusie. 'Zonnecellen in fietspaden en rijwegen zijn kostbaar, het rendement is lager, de kans op hoge onderhoudskosten is groter en het is maar de vraag of glas nu zo'n goede ondergrond is voor optimale grip voor rubber banden.'

Tussen Nuenen en Eindhoven ging intussen een ander duurzaam fietspad open, verlicht door fluorescerende steentjes in het wegdek. De Brabander reageerde zuchtend. 'Zonde van het geld. Er lag al een mooi fietspad.'

De SolaRoad, het eerste wegdek ter wereld dat gemaakt is van zonnepanelen.Beeld anp
Het slimme fietspad van Eindhoven naar Nuenen.Beeld Marcel van den Bergh

Nerdhumor om dansende dodo

We eindigen met een vleugje nerdhumor.

Vorige week meldden we dat een team dodo-onderzoekers uit onder meer Nederland een gedetailleerd 3D-model van de dodo hadden gemaakt.

'Dodo beweegt weer', kopten we: het 3D-model wordt immers gebruikt voor studies naar zaken als de kopbewegingen van de dodo en het loopgedrag van de vermaarde oervogel.

Jammer alleen dat De Wereld Draait Door dat een beetje te letterlijk opvatte:

Beeld Dodo Research Programma
Beeld Twitter

Waarna het dodo-team toch maar besloot tot een ludieke uitweg: hier, dansende dodo's. Helaas heeft het filmpje het televisieprogramma niet gehaald:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden