Oud kosmologisch raadsel, Google Glass en proeven op CERN

Artist impression van de ruimte. Beeld anp

Lithium klopt Proeven op CERN lossen oud kosmologische raadsel op

Goed nieuws voor kosmologen die worstelden met de vraag waar toch alle lithium is dat hun oerknaltheorie al van oudsher voorspelt. Na de Big Bang werden in het standaardscenario lichte elementen als waterstof, helium en lithium het eerst gevormd. Astronomen zien wel de voorspelde hoeveelheden waterstof en helium, maar lithium is er zeker driemaal minder dan verwacht. Volgens metingen met het nTOF-experiment op deeltjeslab CERN zit de fout in die verwachting. Het iets zwaardere element beryllium, dat na lithium ook ontstaat in de kosmische oersoep, blijkt makkelijker uit lithium en waterstof te ontstaan dan sinds 1963 op grond van Italiaanse metingen in de tabellenboeken stond.

Buigbare accu

Draagbare elektronica kunnen binnenkort uitgerust worden met een nieuw ontwikkeld type lithium-ionaccu die kan worden gebogen en gedraaid. De flinterdunne accu van een halve millimeter dik behoudt zijn elektrische lading als hij wordt gedraaid.

Normale lithium-ionaccu's zijn zeer gevoelig voor verbuigingen en kunnen hierdoor beschadigd raken of zelfs zomaar in brand vliegen. Elektronicamaker Samsung moest eerder deze maand zijn nieuwe Galaxy Note 7 uit de markt halen omdat de accu van de smartphone spontaan bleek te kunnen ontbranden.

Panasonic, maker van de nu gepresenteerde flexibele accu, wil weinig loslaten over de gebruikte technologie. Het meldt slechts dat het gaat om een 'nieuw ontwikkelde gelamineerde buitenzijde en interne structuur'. De hoeveelheid energie die kan worden opgeslagen ligt met maximaal 60 milliampère-uur nog een factor dertig lager dan die van de accu van een moderne iPhone. Ook zal het nog enige tijd duren voor hij productierijp is.

Google Glass toont kloof tussen de sociale klassen

Hebben rijke mensen minder oog voor hun minder bedeelde medemens? Amerikaanse psychologen denken dat aangetoond te hebben met hulp van een Google Glass-draagcomputer die registreerde waar de blik van proefpersonen op rust. In de studie, gepubliceerd in Psychological Science, werd mensen gevraagd de bril te dragen en door New York te wandelen. Daarbij werd de oogpositie gemeten en een video van het blikveld gemaakt. Rijke proefpersonen keken even vaak naar passanten als anderen, maar steeds wel korter. In een labstudie met videobeelden bleek hetzelfde. Vooral de aandacht voor gezichten is in hogere klassen minder ontwikkeld, stellen de onderzoekers vast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden