de huisartsjoost zaat

Osteoporose is een suffe aandoening. Ik heb het zelf, dus ik mag dat zeggen

null Beeld

‘Ja, kom nou. Dat ga ik niet doen. Ik drink elke dag al een halve liter melk en haal mijn vitamine D bij de Hema. Ik hou niet van pillen en ga ze echt geen vijf jaar slikken,’ zegt de 75-jarige Pieter. Ik heb net uitgelegd dat ik hem omdat hij een gebroken ruggenwervel heeft volgens de richtlijnen pillen tegen de botontkalking zou moeten geven.

Twee weken geleden had hij bij zijn zaterdagse klusjes in de tuin een knap in de rug gevoeld. Zijn rug deed nog steeds verrekte zeer, zodat ik hem op vrijdag nog even zag. Vanaf begin mei trekt hij ’s zomers met zijn camper door Europa en hij wil echt weg. ‘Is er toch iets gebroken? Dat heb ik eerder gehad.’ Ik klopte stevig op zijn rug, een wervel deed pijn. Vanwege de mogelijke eerdere breuk liet ik een foto maken. ‘Ga maar gewoon weg. Zelfs als het kapot is, hoef je er niet meteen van alles aan te doen’, zei ik. Nu zit hij een beetje in paniek weer bij me.

Van de röntgen was hij subiet doorgestuurd naar de spoedeisende hulp. Een wervel was ingezakt. ‘Ging zo’n juffie vragen of ik mijn benen kon bewegen…ik loop gewoon. En zaterdags belde nog een chirurg om te vragen hoe het ging en om te vertellen dat ik echt naar een osteoporosespreekuur moet. Maar ik wil op vakantie en helemaal niet naar een spreekuur.’ Pieter heeft gelijk. Dat gedoe in het ziekenhuis was nergens voor nodig en zo’n ‘gammelebottenspreekuur’ is vooral een verdienmodel.

Osteoporose is een aandoening die enorm toeneemt sinds het op de markt komen van pillen in 1995. Volgens osteoporose-propagandisten zouden in 2025 maar liefst 34 miljoen mensen in Europa te broze botten hebben. Ik geloof daar niks van. Dat is immers bijna de totale bevolking van Polen. Net als veel andere ziekten is osteoporose een ‘afspraak-ziekte’: bij lage score op een botscan heb je dat. Die definitie is destijds met forse druk van de industrie tot stand gekomen. Zolang je niks breekt, is er niet veel aan de hand. En voor breken is er meestal meer nodig dan alleen een broos botje. Bij 15 procent van de oude mannen is op een röntgenfoto een gebroken wervel te zien. De helft van hen heeft rugpijn, de helft van de oude mannen zonder gebroken wervel heeft dat ook. Of die pillen botbreuken bij mannen voorkomen heeft de industrie nog steeds niet onderzocht. Bij vrouwen helpen ze zeker niet spectaculair: 175 vrouwen moeten drie jaar pillen slikken om bij een van hen een gebroken heup te voorkomen.

Osteoporose is een suffe aandoening. Ik heb het zelf, dus ik mag dat zeggen. Tien jaar geleden donderde ik van de aanrecht, brak een wervel en kromp een stukje. Vijf jaar pillen. Op de botscan waren mijn werveltjes daarna een pietsje minder bros, maar drie jaar later was het effect alweer bijna verdwenen.

Pieter is verstandig: niet te veel aandacht aan besteden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden