Opwarming aarde nekt herstel ozon

Het warmer worden van de aarde door de toenemende uitstoot van het broeikasgas CO2 vertraagt het herstel van de Arctische ozonlaag....

Door het broeikaseffect zal de temperatuur in de buurt van het aardoppervlak stijgen, maar juist dalen op grotere hoogte, in de ozonlaag, onderdeel van de stratosfeer. Daardoor zal de wolkenvorming daar toenemen. Polaire wolken spelen een belangrijke rol bij de talloze chemische processen die ten grondslag liggen aan de afbraak van de ozonlaag.

Eén van de gevolgen van een lagere temperatuur is dat bepaalde gassen, zoals reactieve stikstofoxiden, uit de atmosfeer worden weggenomen. Deze zullen dan een kleinere rol spelen bij de neutralisatie van chloorverbindingen, hoofdverantwoordelijk voor de afbraak van ozongas.

Die chloorverbindingen in de stratosfeer worden gevormd bij de afbraak van zogeheten chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's), chemische stoffen die onder meer in koelkasten, spuitbussen en piepschuim voorkomen. Enkele jaren geleden zijn er internationale afspraken gemaakt die de uitstoot van cfk's - en andere ozonafbrekende stoffen - moet reduceren.

In de troposfeer, de lagere luchtlagen, is al een daling geconstateerd van de cfk-concentratie. In de stratosfeer, waar cfk's langzaam naar opstijgen, is die daling over drie tot vijf jaar te verwachten, stellen de onderzoekers, onder wie Nobelprijswinnaar Paul Crutzen van het Max-Planck-Institut für Chemie in Mainz.

De constatering van de groep onderzoekers - een trager herstel van de ozonlaag door een toenemend broeikaseffect - is gebaseerd op modelberekeningen gecombineerd met meetgegevens van instrumenten aan boord van ballonnen en vliegtuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden