Opvolger van Witte Boekje geeft ook officiële spelling

In de nieuwe versie van het Witte Boekje is meer ruimte voor de spelwijze uit het officiële Groene Boekje. Het Witte Boekje dat wordt uitgegeven door het Genootschap Onze Taal houdt het uitgangspunt duidelijker en beter de regels uit te leggen, maar geeft in de nieuwe editie ook de definitie uit het officiële naslagwerk van de Taalunie.

Bart Chabot bij de presentatie van het Witte Boekje in 2006. Beeld anp
Bart Chabot bij de presentatie van het Witte Boekje in 2006.Beeld anp

Op 1 oktober presenteren uitgeverij Prisma en het Genootschap Onze Taal de opvolger van het Witte Boekje: de Spellingwijzer Onze Taal. Daarmee verschijnt het aan de vooravond van een nieuwe editie van de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal, beter bekend als het Groene Boekje, die de Taalunie half oktober uitbrengt. Volgens Roos de Bruyn van Onze Taal blijft ook in de Spellingwijzer het uitgangspunt dat de spellingregels er beter en duidelijker in worden uitgelegd dan in het Groene Boekje.

Wat verandert, is dat bij de bijna veertigduizend ingangen eerst de officiële spelling wordt gegeven, met daarna het alternatief van Onze Taal. In het Witte Boekje stonden de alternatieven nog voorop.

Tegelijk met de gedrukte editie komt een spellingsite online, waarmee een grotere verzameling (120 duizend woorden) toegankelijk zal worden. De woorden in de verzameling zijn toegevoegd door de Taaladviesdienst van Onze Taal, op basis van in de praktijk aan de dienst gestelde vragen.

Verzet

De officiële spelling van 2005 leidde tot protest. Vooral de regel van de tussen-n (is het pannekoek of pannenkoek?) leidde tot verwarring en onvrede. Gedrukte media als de Volkskrant, Trouw en De Groene Amsterdammer alsmede de NOS, onder meer op Teletekst, gingen een eigen spelling hanteren en verenigden zich samen met Onze Taal in het platform De Witte Spelling. De sfeer van verzet is de laatste jaren meer op de achtergrond geraakt.

De Taalunie heeft beloofd in de nieuwe editie haar Woordenlijst wel te herzien, maar niet aan de regels uit 2005 te tornen. Bij Onze Taal is de verwachting dat ook de Taalunie in het nieuwe Groene Boekje meer ruimte laat voor een lossere omgang met twijfelgevallen.

Het Groene Boekje Beeld ANP
Het Groene BoekjeBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden