Oprollen grootste marktplaats op dark web eindigt in tragedie

Eindelijk is duidelijk wat er aan de hand is met de populairste plek op het dark web waar drugs, wapens en andere zaken worden verhandeld. AlphaBay is door de autoriteiten opgerold en een van de kopstukken heeft zich van het leven beroofd.

Laurens Verhagen
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Ruim een week geleden brak de paniek uit bij bezoekers van AlphaBay. Deze 'Marktplaats van het ondergrondse web' was ineens ontoegankelijk, waarna de wildste speculaties volgden. Een van de theorieën was dat de eigenaren er met de bitcoins vandoor zouden zijn gegaan. Een dergelijke 'exit scam' gebeurt vaker op het dark web. Uit berichtgeving van the Wall Street Journal blijkt nu dat er wat anders aan de hand is.

null Beeld Al
Beeld Al

Lamborghini

Justitie in de Verenigde Staten, Canada en Thailand hebben in een gezamenlijke actie AlphaBay weten te sluiten. Dit volgde op invallen in huizen in zowel Thailand als Canada op 5 juli. Die dag werd ook Alexandre Cazes, een van de vermeende kopstukken van de illegale marktplaats, in Thailand gearresteerd. Hierbij nam de politie omgerekend zo'n tien miljoen euro in beslag plus een kostbare Lamborghini.

Cazes zou aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd, maar zo ver is het niet gekomen. De 26-jarige Canadees werd woensdag in zijn Thaise cel gevonden. Hij bleek zichzelf te hebben opgehangen.

Huurmoordenaars

Volgens waarnemers werd er op AlphaBay dagelijks voor 500.000 tot 700.000 euro verhandeld. Na het verdwijnen van het fameuze Silk Road in 2013 gold AlphaBay als de bekendste online marktplaats op het duistere gedeelte van het internet. Om op dit soort plekken te kunnen rondstruinen volstaat een gewone browser niet. Wie gebruik maakt van de speciale Tor-browser, vindt hier alles wat god - en de wet - verbiedt: huurmoordenaars, vervalst geld, cybercriminelen, drugs, paspoorten, wapens, creditcards, wachtwoorden, noem maar op. Op sites als AlphaBay, Abraxas, Dream en Hansa kunnen deze zaken gekocht worden, uiteraard met bitcoins. Al dit soort plekken zijn verrassend gebruiksvriendelijk. De spullen zijn netjes in categorieën gecategoriseerd, zodat ze eenvoudig in het winkelmandje kunnen worden gedeponeerd. Ook publiceren de winkels ervaringen van andere gebruikers.

Na de sluiting van AlphaBay vorige week zijn bezoekers massaal op andere plekken gaan winkelen. De toeloop naar Hansa was zelfs zo groot dat deze site tijdelijk geen nieuwe klanten meer aanneemt. Verder ontstaan er ook alweer nieuwe initiatieven. Zo hebben AlphaBay-veteranen een nieuwe marktplaats opgericht: GammaBay. Beveiligingsbedrijf Digital Shadows verwacht echter dat dit soort centraal georganiseerde markten op de langere termijn gaat plaatsmaken voor initiatieven waarbij mensen op het dark web rechtstreeks (en anoniem) met elkaar handelen. Een voorbeeld hiervan is OpenBazaar, dat gebruik maakt van blockchain-technologie.

null Beeld Hansa
Beeld Hansa

Lees meer over het dark web

Hoe groot zijn ze? Hoe werken ze? En wie zitten erachter? In deze special leest u alles over digitale drugsmarktplaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden