Opnieuw meisjes voor prik opgeroepen

BILTHOVEN Vanaf deze week worden ruim 250 duizend pubermeisjes opgeroepen voor vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Hun opkomst zal snel duidelijk maken of de nieuwe, trendy communicatiestrategie van het RIVM aanslaat....

Van onze verslaggeefsters Maud Effting en  Ellen de Visser

Vorig jaar mislukte de vaccinatiecampagne: slechts 45 procent van de meisjes haalde alle drie de prikken. Actiegroepen van verontruste moeders en kritische prikkers trokken op het internet, met succes, het nut en vooral de veiligheid van de vaccins in twijfel. Het RIVM liet zich er volkomen door verrassen.

De nieuwe campagne, waarvoor een speciaal communicatie-adviesbureau is ingeschakeld, wordt vooral op het internet gevoerd. Er is een speciale website, het RIVM houdt chatspreekuren, gaat op bezoek in het virtuele Habbohotel en plaatst berichten en polls op populaire meisjessites. ‘Prik en bescherm’ heet de campagne en de mascotte is een egeltje met een hartjesgezicht.

Naast 95 duizend twaalfjarigen worden aankomende weken ook 165 duizend meisjes tussen de 13 en de 16 jaar opgeroepen die vorig jaar niet kwamen opdagen. Het vaccin moet hen beschermen tegen het hpv-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Jaarlijks sterven daar in Nederland ruim 200 vrouwen aan.

De verontruste moeders hebben dit jaar gezelschap gekregen van verontruste vaders. Anders dan vorig jaar dient het RIVM hen van repliek in een open brief op de site. Hun kritiek behelst vooral de bijwerkingen; in de VS zouden tientallen meisjes aan het vaccin zijn overleden. RIVM-directeur Roel Coutinho schrijft dat van de 49 meldingen van overlijden er na onderzoek niet één met het vaccin in verband kon worden gebracht.

Maandag eisten kamerleden opheldering van minister Klink over een nieuw onderzoek van het RIVM waarbij meisjes van 15 en 16 vijf jaar lang wordt gevraagd zelf een uitstrijkje te maken en op te sturen. Ook moeten ze vragenlijsten beantwoorden over hun seksleven. De uitstrijkjes moeten aantonen welke hpv-virussen er rondwaren, en of het uitmaakt als meisjes gevaccineerd zijn.

Kamerleden vermoedden dat hierbij ook dna-materiaal werd onderzocht, maar volgens het RIVM is dat een misverstand. ‘Het gaat om het virus. Elk monster bevat mogelijk dna, maar dat is voor ons alleen maar vervuilend. Dat dna willen, kunnen en mogen we niet gebruiken’, aldus RIVM-arts Marina Conyn. De ChristenUnie wond zich ook op omdat in de vragenlijsten de termen vaginale en anale seks voorkomen.

Jong Pagina 38

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden