Oplossing voor kaalheid en nieuwe plastic soep

 

Door onze wetenschapsredactie
De plastic soep in de Stille Oceaan. Beeld
De plastic soep in de Stille Oceaan.Beeld

Inteelt berggorilla ook positief

Onderzoekers hebben het genoom van berggorilla's in kaart gebracht en vergeleken met dat van andere gorillasoorten. Daaruit blijkt waar wetenschappers al bang voor waren: bij de berggorilla's is maar weinig genetische variatie, door kleine populaties en inteelt. Opvallend genoeg heeft die inteelt ook een positief effect, schrijven de onderzoekers in Science. Waar ziektes en veranderingen in de omgeving meestal een bedreiging vormen voor een populatie met inteelt, heeft inteelt bij de berggorilla's ertoe geleid dat schadelijke genetische mutaties uit de populatie verdwenen zijn - anders dan bij andere gorilla-ondersoorten. Berggorilla's zijn aangepast om in kleine populaties te overleven: al duizenden jaren zijn ze met zo weinig, zo blijkt.

1 Er zijn wereldwijd nog maar 800 berggorilla's, verdeeld over twee populaties
2 Van de vier gorilla-ondersoorten is over de berggorilla het minst bekend
3 De onderzoekers verzamelden bloedmonsters van 7 berggorilla's en 6 oostelijke laaglandgorilla's en analyseerden daarmee hun dna

Ook plastic soep in de Middellandse Zee

De Middellandse Zee is net zo'n verzamelplek voor ronddrijvend plastic geworden als andere plaatsen in de oceanen waar de kunststof zich heeft opgehoopt. De dichtheid van plastic deeltjes in het Mediterrane zeewater laat zich vergelijken met de concentraties in de afvalsoep elders op de wereld. Dat schrijven Spaanse onderzoekers in Plos One. Voor de kusten van Spanje, Griekenland, Frankrijk en Italië vingen ze plastic op met fijnmazige netten. Ze berekenden dat er tussen de 1.000 en 3.000 ton plastic ronddobbert. Verschil met de plasticvervuiling in de oceanen is dat er relatief meer grote stukken drijven, een aanwijzing dat het plastic niet van ver komt. Dat neemt niet weg dat ruim 80 procent bestaat uit microplastics, deeltjes kleiner dan 5 millimeter. Een deel van het plastic wordt via de Straat van Gibraltar aangevoerd vanuit de Atlantische Oceaan.

Lage dosis antibiotica

Het afwisselen van lage doses soorten antibiotica is effectief voor het behandelen van een bactieriële infectie. Bovendien werkt dat minder snel resistentie in de hand. Bij infecties wordt juist vaak een hoge dosis gebruikt, om te zorgen dat de bacteriën snel doodgaan voor ze resistent kunnen worden. Maar uit dit onderzoek, deze week in Plos Biology, blijkt dat dus efficiënter te kunnen. Wisselende omstandigheden lijken de bacteriën gevoeliger te maken: mogelijk passen ze zich aan het eerste middel aan, om door het tweede onverwacht uitgeroeid te worden.

Haargroei na ontharen

Haren uit het hoofd trekken om meer haren terug te krijgen: volgens Amerikaanse onderzoekers zou dat wel eens een oplossing kunnen zijn voor kaalheid. Ze testten het bij muizen, met resultaat. Voor 200 geëpileerde haren kregen de muizen soms wel 1.200 haren terug, meldt vakblad Cell. Het ontharen brengt een soort stressreactie teweeg: eiwitten zetten haarzakjes dan aan tot het produceren van meer haar, zelfs buiten het geplukte gebied. De truc werkt wel alleen als het haar in de goede dichtheid in een klein gebied weg wordt gehaald. Bij mensen is het nog niet getest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden