Ophokplicht in heel Nederland vanwege vogelgriep

Alle bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild, moeten hun vogels voorlopig binnenhouden. Staatssecretaris van Dam heeft woensdag de ophok- en afschermplicht ingesteld voor heel Nederland.

Beeld anp

De maatregel wordt volgens Van Dam uit voorzorg genomen omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. Mogelijk hadden die ook deze zogeheten hoogpathogene vogelgriep. Deze dieren worden verder onderzocht.

Bestuurslid Hugo Bens van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO noemt het besluit van de staatssecretaris verstandig. 'Er is nu nog niets aan de hand in Nederland, maar elders zijn al wel besmette vogels aangetroffen', aldus Bens. 'We kennen nog uitbraken uit het verleden. Ik moet er niet aan denken dat het weer gaat gebeuren.'

De ophok- en afschermplicht moet voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken. In Duitsland geldt de ophokplicht in delen van het land ook. Van Dam roept pluimveebedrijven ook op extra hygiënemaatregelen te nemen, zoals het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers.

Besmet

Meerdere dode watervogels op dezelfde plek kan wijzen op vogelgriep en kan worden gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Mensen worden geadviseerd de dode vogels niet aan te raken; hoewel er geen aanwijzingen zijn dat mensen met de H5N8-vogelgriep besmet kunnen raken, is dat volgens Van Dam ook niet geheel uit te sluiten.

Van Dam heeft aan het Erasmus Medisch Centrum gevraagd om dit najaar een aantal soorten wilde watervogels in de gaten te houden. De hoop is dat dit extra informatie oplevert over de verspreiding van het H5N8 virus binnen de watervogelpopulatie.

Eind 2014 is in Nederland voor het laatst een landelijke ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Die liep tot begin 2015. Het H5N8-virus is dodelijk voor gevogelte. Ongeveer een derde van de kippen die besmet raakt overlijdt aan de ziekte.

Medewerkers van de NVWA ruimen kippen bij een bedrijf waar vogelgriep is vastgesteld in 2015.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden