'Operatie kan levertumor doen groeien’

Als specialisten tijdens een operatie uitzaaiingen van darmkanker in de lever verwijderen, moeten ze de bloedtoevoer zo kort mogelijk afklemmen. Daarvoor pleit chirurg in opleiding Maarten Nijkamp van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) in een proefschrift waarop hij vrijdag promoveert.

ANP

Volgens hem zijn er aanwijzingen dat de uitgezaaide cellen alleen maar sneller gaan groeien als ze gebrek aan zuurstof ervaren. Dat is gebleken uit onderzoek bij proefdieren.

Anderhalf keer vaker


Bij de patiënten waarbij de bloedvaten zijn afgesloten, keerde volgens de promovendus de kanker anderhalf keer vaker terug in de lever dan bij patiënten die niet te maken hadden gehad met zuurstoftekort.

Maar na vijf en tien jaar waren van beide groepen wel nog evenveel mensen in leven. Respectievelijk ging het om 37 en 22 procent.

Twintig minuten


Nijkamp adviseert om de bloedvaten tijdens de operatie niet langer af te klemmen dan twintig minuten en maximaal drie keer vijftien minuten.

In Nederland krijgen ongeveer 12.000 mensen per jaar dikkedarmkanker en een deel van hen krijgt te maken met uitzaaiingen in de lever. Aan dikkedarmkanker overlijden jaarlijks vijfduizend mensen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden