Op zoek naar 'innerlijke stilte'? Bijbelgenootschap biedt digitale retraite aan

Eigenlijk is het gek, dacht Peter Siebe van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), dat mensen aankloppen bij het boeddhisme om te ontkomen aan de jachtigheid van hun bestaan. Ze kunnen 'de weg naar binnen' ook afleggen aan de hand van de Bijbel of de teksten van de woestijnvaders - de oudchristelijke kluizenaars.

Sander van Walsum
Het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout. Zondag was er Open Kloosterdag. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Het norbertinessenklooster Sint-Catharinadal in Oosterhout. Zondag was er Open Kloosterdag.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Om in de behoefte aan 'innerlijke stilte' te voorzien biedt het NBG sinds zaterdag dagelijks een digitale retraite aan. Die bestaat uit een Bijbeltekst waarin stilte een rol speelt, een overpeinzing en 'een vraag om over na te denken'.

'Een kort badje', noemt Siebe dit. De eerste stilteverhalen zijn ontleend aan Genesis 1, over de woeste en ledige aarde, en aan de beschrijving van de vroege ochtend van Jezus' opstanding in het evangelie van Marcus.

Stilte is een schaars goed geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de helft van de Nederlanders nu al last van de herrie waaraan ze permanent worden blootgesteld. En het wordt hun steeds moeilijker gemaakt om daaraan te ontkomen. De afgelopen jaren zijn de officiële stiltegebieden in Nederland met 12 procent in omvang afgenomen. Gevreesd wordt dat in 2030 nog eens 30 procent zal verdwijnen.

Dood door lawaai

Milieu- en geluidsdeskundigen spraken onlangs in het wetenschapsprogramma De kennis van nu de vrees uit dat lawaai tegen die tijd 'het grootste milieuprobleem' zal zijn.

En lawaai is niet alleen hinderlijk, het ligt ook steeds vaker ten grondslag aan een keten van ongemakken die de dood tot gevolg kunnen hebben: slapeloosheid, stress, depressies, hartklachten, hoge bloeddruk. 'Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen doodgaan door lawaai', zei geluidsdeskundige Fred Woudenberg in De kennis van nu.

De verspreiding van de eerste stiltetekst door het Nederlands Bijbelgenootschap viel samen met de Open Kloosterdagen, afgelopen weekeinde. Die trokken ook dit jaar weer veel belangstellenden. Net als de retraites die veel kloosters tegenwoordig aanbieden. 'Bijna niemand wil meer toetreden tot een orde, maar voor een kort verblijf in een klooster staan de mensen in de rij', aldus Siebe. 'Zo proberen ze iets terug te vinden van de stilte die ze zijn kwijtgeraakt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden