Op zoek naar ET

De grote vraag is of we als aardbewoners alleen zijn in het heelal. We kijken alvast rond...

Michael Persson

Zolang ufo’s zich alleen vertonen aan vereenzaamde boerenzonen, halfgare sekteleiders, liefhebbers van samenzweringstheorieën en andere uitverkorenen moet de rest van de mensheid op andere manieren op zoek naar buitenaards leven. En zo gemakkelijk is dat niet.

Eerst was de hoop gevestigd op de maan (maanmannetjes!), toen op mars (marsmannetjes!) en toen op manen van andere planeten zoals Jupiter. Met het blote oog zijn die locaties nog te vinden: vanaf de aarde zijn in principe vijf naburige planeten zichtbaar, als ze zich niet net achter de zon bevinden (zoals Mars en Saturnus de komende maanden). Jupiter is deze maand zichtbaar in het zuidwesten. Mercurius en Venus, de planeten die het dichtst bij de zon staan, zijn nu alleen ’s ochtends te zien, een uur voor zonsopkomst.

Naar de meeste planeten zijn inmiddels verkenners gestuurd, maar hoe meer die rondkijken, hoe levenlozer de boel blijkt. Dus staren we met telescopen naar de rest van het heelal. Aan de hand van de wiebelingen in het licht zijn rond andere sterren tweehonderd planeten ontdekt. Meest veelbelovend is een sterretje in het sterrenbeeld Andromeda, waar drie planeten omheen cirkelen.

Kleine aarde-achtige planeten zijn met de huidige telescopen nog niet te zien. Daarvoor wordt in 2008 een ruimtekijker gelanceerd. Hij zoekt in een gebiedje bij sterrenbeeld zwaan. Wie alvast goed kijkt, ziet ET misschien fietsen.

Michael Persson

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden