Op klokkenluidersplatform Publeaks kun je binnenkort anoniem lekken via je smartphone

Het wordt makkelijker om anoniem te lekken naar Nederlandse media. Klokkenluidersplatform Publeaks gaat binnenkort de mogelijkheid bieden om foto's, video's en documenten via de smartphone te delen met de aangesloten mediabedrijven.

Foto ANP

Publeaks, een project van Free Press Unlimited, hoopt op die manier vaker tips binnen te krijgen, zodat meer maatschappelijke misstanden onthuld kunnen worden. Bij het platform, dat sinds 2013 bestaat, zijn inmiddels 21 mediaorganisaties aangesloten, waaronder de Volkskrant.

Omdat Publeaks gebruik maakt van een beveiligd netwerk, kunnen tipgevers veilig informatie delen. Ook kunnen ze anoniem communiceren met journalisten. Die correspondentie moet makkelijker worden als Publeaks straks werkt op mobiele telefoons.

Tipgevers kunnen via Publeaks zelf kiezen welke nieuwsorganisaties de informatie ontvangen. Bijgeleverde documenten worden versleuteld opgeslagen op de server, waarvan geen van de aangesloten partijen weet waar deze zich bevindt. De nieuwsorganisaties hebben één beveiligde laptop om de informatie binnen te halen.

Een tip voor de Volkskrant? Ga naar: https://publeaks.nl/volkskrant.html


Deze verhalen kwamen binnen via Publeaks

Tips die binnenkomen via Publeaks zijn dikwijls het startpunt voor een journalistiek onderzoek. Hier een paar voorbeelden van verhalen uit de Volkskrant en van andere media.

'Krol ontdook voor tienduizenden euro`s aan pensioenpremies' (Volkskrant, 2013)

'Gemeente Amsterdam betaalt godsdienstles moslimkinderen' (Volkskrant, 2016)

'Ja, de firma Lidl wordt afgeperst' (EenVandaag, 2016)

Wapenclub van Minerva wil graag uitwijken naar België (NRC, 2016)

'Leerling-koks krijgen telefoontje: toch niet geslaagd' (Volkskrant, 2017)